Υπάρχουν χιλιάδες συνταγή για κέικ. Η βασική συνταγή του κέικ βανίλια μπορεί με μικρές παραλλαγές και την προσθήκη σοκολάτας μπορεί να γίνει ένα μικρό αριστούργημα που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλη κάθε στιγμή της ημέρας που η όρεξη τραβάει κάτι γλυκό παρέα με τον καφέ, το τσάι ή το γάλα.
Υλικά
για το κέικ
- 240γρ. βούτυρο Lurpak soft
- 375γρ. ζάχαρη
- 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 4 αβγά
- 1 βανιλίνη
- 30γρ. κακάο
- 30γρ. γάλα
Για την ένωση και την επικάλυψη
- 200γρ. πραλίνα φουντουκιού (του εμπορίου) ή μαρμελάδα της επιλογής σας
- 200γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 80γρ. βούτυρο Lurpak
- 80γρ. κρέμα γάλακτος Arla
Εκτέλεση
- Παίρνουμε μια λαδόκολλα και τη διπλώνουμε κατά μήκος στη μέση, τσακίζοντας καλά το σημείο διπλώματος. Την απλώνουμε σε ταψί διαστάσεων 30Χ27εκ. φροντίζοντας να συγκρατήσουμε όρθιο το σημείο τσακίσματος κατά 3-4 εκ., στο κέντρο του και κατά μήκος. Έτσι θα έχουμε χωρίσει το ταψί σε δύο ίσα μέρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC πάνω-κάτω.
- Χτυπάμε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά τα υλικά. Στο μεταξύ ζυγίζουμε και κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τη βανιλίνη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά στο μίγμα του βουτύρου κι όταν ενσωματωθούν σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε το μισό αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθεί και ξανασταματάμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει ομοιογενές μείγμα. Το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Διαλύουμε το κακάο στο γάλα και το ενσωματώνουμε στο μισό μίγμα του κέικ. Το αδειάζουμε στο ένα από τα δύο μέρη του ταψιού. Στο άλλο απλώνουμε το λευκό μίγμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί καλά το κέικ ως το κέντρο του. Τσεκάρουμε βυθίζοντας στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα. Πρέπει να βγει στεγνή, αλλιώς ψήνουμε μερικά λεπτά ακόμη.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αναποδογυρίζουμε σε σύρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Ύστερα κόβουμε το κάθε κομμάτι κατά μήκος στη μέση.
- Τοποθετούμε δίπλα δίπλα ένα λευκό κι ένα μαύρο κομμάτι κέικ και τα κολλάμε μεταξύ τους με πραλίνα φουντουκιού. Αλείφουμε από πάνω με πραλίνα και τοποθετούμε από πάνω τους εναλλάξ τα υπόλοιπα δύο κομμάτια που επίσης κολλάμε μεταξύ τους με πραλίνα, σχηματίζοντας ένα ντόμινο.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος σε τηγανάκι πάνω σε σιγανή φωτιά κι αφού κρυώσει λίγο το μείγμα αλείφουμε το κέικ παντού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον πριν κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε.