…ή όχι γεμιστά αν προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση τραγανά, τριφτά και πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Η καλύτερη συντροφιά του καφέ ή του τσαγιού αυτές τις όμορφες μέρες της ξεκούρασης και της θαλπωρής.
Υλικά για 20-24 κομμάτια περίπου
- 300γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κ.γ κανέλα
- 3 κρόκους αβγών
- 1-2 κ.σ ρούμι
- 300γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη
- 350γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 150-200γρ. μαρμελάδα μήλο ή άλλη της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τους κρόκους και το κονιάκ.
- Σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύουμε το τριμμένο αμύγδαλο με το αλεύρι και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ζυμώνουμε ελαφρά να γίνει ομοιογενής η ζύμη, την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο τυλιγμένη σε πλαστική μεμβράνη για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC και αφού χωρίσουμε τη ζύμη στα τέσσερα και την πλάσουμε σε μπάλες, την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4χιλ.
- Κόβουμε με κουπ πατ μπισκότα στο σχήμα της επιλογής μας. Αν θέλουμε να κάνουμε γεμιστά μπισκότα, κόβουμε από το κέντρο των μισών μπισκότων λίγη ζύμη χρησιμοποιώντας το πώμα ενός μπουκαλιού και την αφαιρούμε αφήνοντας μια τρύπα.
- Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αλείφουμε λίγη μαρμελάδα στα μπισκότα που δεν έχουν τρύπα. Αυτά με την τρύπα τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στη συνέχεια τα κολλάμε πάνω σε αυτά με τη μαρμελάδα.
- Διατηρούμε τα μπισκότα μας σε κουτιά μεταλλικά.