Αγαπημένο λαχανικό η σελινόριζα, γεμάτη μέταλλα, βιταμίνες και διαιτητικές ίνες! Εδώ πρωταγωνιστεί σε μια μια σούπα με βελούδινη υφή και γιορτινό χαρακτήρα που μπορεί να ανοίξει επάξια ένα επίσημο δείπνο ή να γίνει μια νόστιμη αγκαλιά ένα οποιοδήποτε χειμωνιάτικο βράδυ που χρειαζόμαστε ελαφρύ φαγητό και θαλπωρή. Σε κάθε περίπτωση μοιραστείτε τη με αγαπημένα πρόσωπα.
Υλικά για 4-5 άτομα
- 550γρ. σελινόριζες καθαρισμένες
- 1 πράσο (το λευκό μέρος)
- 1 λευκό κρεμμύδι καθαρισμένο
- 1 πατάτα μέτριου μεγέθους καθαρισμένη
- 1 ξινόμηλο καθαρισμένο
- 15 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
- 250γρ. Arla φρέσκο τυρί κρέμα πλήρες ή light
- Αλάτι, πιπέρι
- 1,5 λίτρο νερό βραστό ή σπιτικό ζωμό κοτόπουλο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε 1,5 λίτρο νερό στο βραστήρα να ζεσταθεί καλά.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μια κουταλιά από το βούτυρο να ζεσταθούν σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά τουλάχιστον, αλατίζοντας στο ενδιάμεσο.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό καυτό από το βραστήρα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά μας.
- Προσθέτουμε τα 10 καθαρισμένα κάστανα στη σούπα και αφού δώσουμε μια τελευταία βράση στη σούπα πολτοποιούμε όλα τα υλικά της μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο της συνταγής και το μισό τυρί κρέμα.
- Στο τέλος η σούπα μας θα γίνει λευκή και βελούδινη. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε ανάλογο αλατοπίπερο.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή πιάτα προσθέτοντας στο καθένα από μια κουταλιά έξτρα φρέσκο τυρί κρέμα και κάστανα, καθαρισμένα και χοντροτριμμένα.