Ακόμη ένα upside down cake, με σύκα αυτή τη φορά γιατί είναι σκέτος πειρασμός, καστανή ζάχαρη και αλεύρι ολικής άλεσης!
Υλικά για μια φόρμα με διάμετρο 28εκ.
- 1 – 1 ½ κιλό σύκα περίπου
- 175γρ. βούτυρο Lurpak light ανάλατο + 25 γρ. για τα σύκα
- 175γρ. ζάχαρη καστανή + 50γρ. για τα σύκα
- 3 αβγά
- 200γρ. γιαούρτι
- 175γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σύκα. Μαγκώνουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στον πάτο μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο.
- Κόβουμε τα σύκα κατά μήκος στη μέση και τα στρώνουμε στο ταψάκι που ετοιμάσαμε, με την κομμένη πλευρά τους από κάτω. Ξεκινάμε να τα τοποθετούμε περιφερειακά προχωρώντας προς τα το κέντρο.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά κι ετοιμάζουμε το κέικ. Με ένα σύρμα χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά και το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανιλίνη και τα ρίχνουμε στο κέικ ομογενοποιώντας το μίγμα με σύρμα.
- Βγάζουμε τη φόρμα με τα σύκα από το φούρνο και απλώνουμε πάνω τους το μίγμα του κέικ. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί έως μέσα το κέικ. Τσεκάρουμε μπήγοντας στο κέντρο του ένα μαχαιράκι. Αν η μύτη του βγει στεγνή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμη.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο με μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζουμε και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.