Μόνο τα δικά μας τσουρέκια και κουλούρια μπορούν να κάνουν το σπίτι να μυρίζει Πάσχα. Οπλιζόμαστε με υπομονή και ψυχραιμία και ξεκινάμε τα ζυμώματα μέχρι να έρθει η άγια ώρα του πλεξίματος και του τελικού φουσκώματος τους. Τα φετινά μου τσουρέκια πάντως τα έφτιαξα με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Τα έπλεξα τετραπλή κοτσίδα, έφτιαξα κι ένα λαγουδένιο, έτσι για αλλαγή. Και του χρόνου!
Υλικά για 3-4 πλεξούδες
- 1.150 – 1.200γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 10γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
- 185γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 500ml γάλα
- 4 αβγά
- 350-400γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
- 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό
- σουσάμι για τη διακόσμηση
- λίγο καλαμποκέλαιο για το μπολ τα χέρια μας και τον πάγκο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε στο μπολ του μίξερ το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, το μαχλέπι, την κοπανισμένη μαστίχα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το βούτυρο. Τη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε συχνά να λιώσει το βούτυρο προσέχοντας να μην κάψει πολύ το γάλα, πρέπει να είναι ζεστό όχι όμως καυτό.
- Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ κι αφού κατεβάσουμε το κατσαρόλι από την φωτιά τα ανακατεύουμε όλα μαζί να ενωθούν τα υλικά. Εκεί μέσα προσθέτουμε τα ξύσματα και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Στο τέλος θα πάρουμε ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από το μπολ με τη βοήθεια σπάτουλας, αλλά γενικά θα κολλάει και δεν θα είναι πολύ σφιχτό. Τμηματικά θα ρίξουμε κι όσο αλεύρι κρατήσαμε.
- Μεταφέρουμε σε λαδωμένο ευρύχωρο μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και μια κουβέρτα και το αφήνουμε για περίπου 3 ώρες στο πιο ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει.
- Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, τη βγάζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας πάνω σε λαδωμένο πάγκο και αφού της κάνουμε μερικά διπλώματα με τη σπάτουλα, την κάνουμε χοντρό ρολό και τη χωρίζουμε σε 3 ή 4 μέρη.
- Χωρίζουμε το κάθε μέρος στα δύο και πλάθουμε με αυτό κορδόνια ίσα σε πάχος και μήκος 50εκ. περίπου. Σταυρώνουμε και ξεκινάμε να πλέκουμε σε κοτσίδες.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια ανά δύο σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας σημαντικό κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αβγού και τα πασπαλίζετε με σουσάμι. Τα αφήνουμε για 35-40 λεπτά να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Χαμηλώνουμε μετά στους 160 και ψήνουμε τα τσουρέκια ανά ταψί για 30 λεπτά περίπου το καθένα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
Σημείωση: Για να φτιάξουμε τσουρέκια λαγουδάκια, κρατάμε στην άκρη λίγη ζύμη για αφτιά, ουρά και πόδια και πλάθουμε την υπόλοιπη σε ρολό. Στρίβουμε το μεγαλύτερο μέρος του ρολού προς μια κατεύθυνση δημιουργώντας το σώμα του λαγού και το υπόλοιπο μικρό μέρος το στρίβουμε αντίστροφα για να φτιάξουμε το κεφάλι. Πλάθουμε 3 μπαλίτσες, μια για ουρά που την κολλάμε στο σώμα και δυο στο κάτω μέρος για πόδια. Πλάθουμε κι ένα «ν» για αυτιά και τα κολλάμε στη κεφάλι. Τοποθετούμε μια σταφίδα για μάτι κι αλείφουμε με κρόκο αβγού.
Το Πάσχα αξίζει Lurpak