Η τυρόπιτα δεν είναι μόνο ένα σνακ για μικρούς και μεγάλους που εύκολα μπαίνει σε ταπεράκι ή τυλίγεται στο αλουμινόχαρτο και πάει σχολείο ή γραφείο, γίνεται επίσης ένα λιχούδικο πρώτο πιάτο που ανοίγει πανηγυρικά τα φιλικά και τα επίσημα τραπέζια μου κλέβοντας συχνά τη δόξα του κυρίως πιάτου. Η τυρόπιτα με κανταΐφι αντί για φύλλο είναι από τις αγαπημένες των φίλων μου αλλά και δική μου γι’ αυτό τη φτιάχνω αρκετά συχνά. Το μυστικό κρύβεται στο αργό ψήσιμο στους 160οC και στην επιλογή των τυριών. Δεν πρέπει να είναι όλα αλμυρά ή όλα γλυκά. Κάνουμε ένα mix τυριών που συνδυάζει όλες τις υφές και τις γεύσεις: το πικάντικο, το ήπιο αλλά έντονα γαλακτερό, το κρεμώδες, το μαστιχωτό, το σκληρό.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 28εκ.:
- 300γρ. κανταΐφι
- 125γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 150γρ. Pasta & Gratinar Αrla τριμμένο τυρί
- 200γρ. Μozzarella Arla τριμμένη
- 300γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 3 αβγά μεγάλα
- 400γρ. γάλα
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε τα ¾ από το κανταΐφι μέσα στο ταψάκι μας και το αφρατεύουμε με τα δυο μας χέρια, τραβώντας, μαδώντας και κόβοντας σε μικρότερα κομμάτια. Το πατάμε με την παλάμη να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα το κανταΐφι στο ταψί. Ανακατεύουμε τρίβοντας το με τα δάχτυλα ώστε να βουτυρωθεί όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με την τριμμένη μοτσαρέλα και το πικάντικο Pasta & Gratinar. Προσθέτουμε το 1 από τα αβγά, άφθονο τριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC και απλώνουμε το μίγμα της τυρένιας γέμισης πάνω από το στρωμένο κανταΐφι στο ταψί. Ύστερα παίρνουμε το υπόλοιπο κανταϊφι λίγο λίγο το αφρατεύουμε με τα δυο μας χέρια και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
- Χτυπάμε τα υπόλοιπα δύο αβγά με το γάλα και το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ρίχνουμε το μίγμα λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας πάνω από την τυρόπιτα, να πάει παντού.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει η πίτα μας ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
- Την βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο πριν τη μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.