Υπάρχει η τσουρεκένια βασιλόπιτα, η σμυρναίικη, η πολίτικη, υπάρχει και η κλασική σαν κέικ με πλούσια αρώματα πορτοκαλιού και κανέλας, αφράτη κι απολαυστική. Εύκολη και με εγγυημένο αποτέλεσμα!
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 28-30εκ.
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 400γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά μέτρια χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 1 ½ πορτοκάλι κομμένο στα 4
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας μπράντι
- ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με 5 κουταλιές από τη ζάχαρη σε πολύ σφιχτή μαρέγκα. Τη μεταφέρουμε σε ξεχωριστό μπολ.
- Αφαιρούμε από το πορτοκάλι τα κουκούτσια και τις ίνες και τα πολτοποιούμε στο μπέντερ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στις αντιστάσεις, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε τις βανιλίνες και την κανέλα.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και μόλις αφρατέψει το μίγμα, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τον πολτό του πορτοκαλιού και όταν ενωθεί στο μίγμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και τελευταίο το μπράντι.
- Σταματάμε το χτύπημα και με πολλή υπομονή ξεκινάμε να ενσωματώσουμε την μαρέγκα σε δύο δόσεις, παίρνοντας από το κέντρο του μίγματος με σπάτουλα σιλικόνης και διπλώνοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμ. 28εκ. και στρώνουμε τον πάτο με χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε κι αλευρώνουμε τα πλαϊνά τοιχώματα κι αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Χτυπάμε το ταψί στον πάγκο να ισιώσει και ψήνουμε για 1 ώρα στον προθερμασμένο φούρνο.
- Αφού βγάλουμε από το φούρνο την πίτα και περάσουν 15 λεπτά, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από την πίτα και την αναποδογυρίζουμε σε σύρμα. Ξεκολλάμε το χαρτί και τοποθετούμε σε τυχαίο σημείο το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και αφού τοποθετήσουμε πάνω της μερικά αστέρια (κομμένα από χαρτί) πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.