Σπιτικό μπισκότο, μους γιαουρτιού, ψητά κυδώνια ή αλλιώς, ένα εύκολο γιορτινό επιδόρπιο που θα στήσουμε την τελευταία στιγμή για να το σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ατομικά πιατάκια, μοιράζοντας συγκρατημένη γλύκα κι επιφωνήματα απόλαυσης σε όλη την παρέα!
Για το crumble
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ. ζάχαρη καστανή
- 125γρ. βούτυρο Lurpak ελαφρώς παγωμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κοφτό κόλιανδρο τριμμένο
- 1 βανιλίνη
Για τη μους γιαουρτιού με λεμόνι
- 200ml Arla κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
- 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
Για τα κυδώνια
- 3 κυδώνια μέτριασ
- 1 φλιτζάνι γλυκό κρασί Σάμου
- ½ φλιτζάνι νερό
- 150γρ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι, το χυμό
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Για το κραμπλ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να πάρουμε ένα ενιαίο μείγμα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλάκια παγωμένο νερό.
- Το απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει κι ετοιμάζουμε στο μεταξύ τα κυδώνια. Όταν ψηθεί το κράμπλ, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Κόβουμε το κάθε κυδώνι στα 4 και μετά στα 8. Αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι τα κουκούτσια τους και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι. Τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Στην άκρη του ταψιού αφήνουμε ό,τι αφαιρέσαμε από τα κυδώνια.
- Σκορπίζουμε τα σποράκια του κόλιανδρου και τον αστεροειδή στο ταψί, και προσθέτουμε το κρασί και το νερό. Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
- Βγάζουμε τα κυδώνια από το φούρνο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Τα διατηρούμε κλεισμένα σε μπολ μέσα στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.
- Για τη μους γιαουρτιού: Απλώνουμε τη ζάχαρη σε ένα ταψάκι. Παίρνουμε το ξύσμα πάνω από την απλωμένη ζάχαρη, στύβουμε και το χυμό και τα ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη κι ανακατεύουμε το μίγμα με το γιαούρτι.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή και την ενσωματώνουμε στο γιαούρτι. Μεταφέρουμε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, απλώνουμε σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιατάκια κράμπλ, από πάνω κάνουμε μια στρώση από μους γιαουρτιού και τελειώνουμε με ψημένα κυδώνια που, αν θέλουμε, κόβουμε σε κυβάκια. Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι και σερβίρουμε αμέσως!