Το λένε πολίτικο αλλά και βυζαντινό και δεν είναι άλλο από ένα λαχταριστό σιροπιαστό γλυκό που έχει στη βάση του ραβανί και από πάνω ένα παχύ στρώμα βελούδινης κρέμας ζαχαροπλαστικής. Ένα εξαιρετικό κέρασμα για γιορτές και φιλικές συγκεντρώσεις που αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε κι εσείς.
Για το ραβανί
- 4 αβγά
- 100γρ. ζάχαρη
- 120γρ. βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για το ταψί
- 100γρ. γιαούρτι
- 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Για το σιρόπι
- 300γρ. νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 1 φλούδα λεμόνι
Για την κρέμα
- 600γρ. γάλα
- 100γρ. ζάχαρη
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 2 αβγά
- 1 βανιλίνη
- 25γρ. βούτυρο Lurpak
- Κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και τη βανίλια σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε σε ξεχωριστό μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γιαούρτι.
- Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και μετά ενσωματώνουμε το μίγμα με το σιμιγδάλι. Στο τέλος θα πάρουμε ένα ομοιόμορφο και απαλό μίγμα.
- Το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Δεν πρέπει να ξεπερνά σε ύψος το ένα δάχτυλο.
- Ισιώνουμε με σπάτουλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα μουλιάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και προσθέτουμε τη γλυκόζη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη.
- Σιροπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από το φούρνο χωρίς να το κόψουμε, ρίχνοντας το σιρόπι λίγο λίγο με την κουτάλα ώστε να το απορροφάει κάθε φορά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Για την κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια και μια κουταλιά από τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι. Παράλληλα χτυπάμε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το καυτό γάλα, ανακατεύουμε καλά και επιστρέφουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε δυνατά με φουέ να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τη κρέμα ζεστή πάνω από το κρύο γλυκό και περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί πριν πασπαλίσουμε με κανέλα και κόψουμε σε μερίδες.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak