Το αφράτο ψωμί ταψιού από την Ιταλία με την τραγανή κρούστα και την υπέροχη γεύση δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Πόσο μάλλον αν του προσθέσεις φέτα κι ελιές!
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι σκληρό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
- 7γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 350-400ml νερό χλιαρό
- 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + έξτρα ελαιόλαδο για το ταψί
- 1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες αποπυρηνωμένες
- 150γρ. φέτα σε κυβάκια
- 1 κουτ. σούπας αλάτι σε νιφάδες
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ευρύχωρο μπολ και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά από τη μια άκρη του μπολ και το αλάτι από την άλλη για να μην ακουμπήσουν μεταξύ τους. Μετά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Κάνουμε στο κέντρο του μπολ μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σταδιακά το νερό (όσο χρειαστεί) μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά υγρή και κολλώδης.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε πάνω την κολλώδη ζύμη. Με μια χούφτα (πλατειά σπάτουλα) ξεκινάμε και διπλώνουμε τη ζύμη, φέρνοντάς ποσότητες ζύμης από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί να την κάνουμε για 5 έως 10 λεπτά, έτσι ώστε η ζύμη μας να γίνει λιγότερο κολλώδης, αλλά όχι εντελώς.
- Λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε προσεκτικά τη ζύμη εκεί μέσα. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα για μια-δυο ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψάκι διαστάσεων 25Χ35εκ. (εγώ το έβαλα στο καπάκι της γάστρας) και απλώνουμε μέσα τη ζύμη. Ανακατεύουμε 1 κουταλιά νερό με 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο και τα φλέικς του αλατιού. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της φοκάτσιας κάνοντας τρύπες με τα δάχτυλα να εισχωρήσει το μίγμα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια της φέτας και της ελιάς πιέζοντας ελαφρά να εισχωρήσουν στη ζύμη όσο γίνεται και αφήνουμε να φουσκώσει λίγο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200-220οC και ψήνουμε τη φοκάτσια για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε!