Πλάθουμε και φέτος πασχαλινά κουλουράκια με το δυο χεράκια για να μοσχοβολήσει ξανά το σπίτι βούτυρο, πορτοκάλι και γιορτή.
Υλικά για 90 κομμάτια περίπου
- 450γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 300γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αβγά και 2 κρόκους αβγών
- Χυμός και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 950γρ. αλεύρι μαλακό περίπου
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο σε κομμάτια, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και προσαρμόζουμε το σύρμα.
- Χτυπάμε για 5 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και χαμηλώνουμε την ταχύτητα. Ενσωματώνουμε σταδιακά τους κρόκους και τα αβγά και μετά από λίγο προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού, τις βανιλίνες και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Ενδιάμεσα, δεν ξεχνάμε να ξεκολλάμε με σπάτουλα το μίγμα του βούτυρου που κολλά στα τοιχώματα και να το επιστρέφουμε στον κάδο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Όταν ομογενοποιηθεί και το πορτοκάλι στο μίγμα αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό και συνεχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μέχρι να το πάρει όλο η ζύμη. Σταματάμε το μίξερ και κάνουμε ένα τελευταίο γρήγορα ζύμωμα στο χέρι για να νιώσουμε τη ζύμη. Πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει στα χέρι.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Στη συνέχεια παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης (20γρ.) και πλάθουμε κορδόνια που μετά πλέκουμε σε κοτσίδες, ή διπλώνουμε σε «θ», σίγμα τελικό κλπ.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια μας σε ταψιά ρηχά στρωμένα με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Όσο ψήνεται το ένα ταψί εμείς ετοιμάζουμε το επόμενο. Θα γεμίσουμε 4 ταψιά συνολικά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τα κουλούρια και τα φυλάμε σε σκεύος αποθήκευσης.