Ένας χαλβάς από άλλο πλανήτη! Που δέχτηκε σφοδρή επίθεση από πορτοκάλια και αστεροειδή. Γλυκάνισο εννοώ. Τόσο διαφορετικός, τόσο πλούσιος σε γεύση πορτοκαλιού και τόσο ανάλαφρος που θα γίνει εύκολα ο αγαπημένος σας. Εμένα έγινε ήδη γιατί από τα πορτοκάλια που έκοψα από την πορτοκαλιά μου στο χωριό, μόνο τα κουκούτσια πέταξα.
Υλικά για μια φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση
- 200γρ. αραβοσιτέλαιο ή μίγμα από ελαιόλαδο και αραβοσιτέλαιο
- 400γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- 100γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 2 πορτοκάλια ακέρωτα με λεπτή φλούδα
για το σιρόπι
- 750γρ. νερό
- 450γρ. ζάχαρη
- 2 αστεράκια γλυκάνισο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα πορτοκάλια, αφαιρούμε τις άκρες, τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τις λευκές ίνες και τα κουκούτσι. Τα πολτοποιούμε στον επεξεργαστή.
- Φτιάχνουμε ένα σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και τον αστεροειδή για 2 λεπτάκια.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και στα 4 λεπτά περίπου προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Συνεχίζουμε το καβούρντισμα μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα το σιμιγδάλι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το σιρόπι, πολύ προσεκτικά, για να μην καούμε (πιτσιλάει πολύ), τον πολτό των πορτοκαλιών και τη σταφίδα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι, να φουσκώσει ο χαλβάς και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε φόρμα και σκεπάζουμε με πετσέτα βαμβακερή.
- Όταν κρυώσει ο χαλβάς, τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.