Αγαπημένο γλυκό ο μπακλαβάς και all time classic. Δεν είναι δύσκολος, μόνο θέλει καλά υλικά και υπομονή στο ψήσιμο. Επίσης είναι ένα από τα πιο hot ελληνικά γλυκά των γιορτών. Φέτος σκέφτηκα να τον γεμίσω με χουρμάδες και καρύδια, να τυλίξω τα φύλλα του σε μπαστούνι κι αφού τα κόψω σε ρολάκια να τα ψήσω και να τα σιροπιάσω με σιρόπι στο οποίο θα προσθέσω μέλι. Δεν έμεινα στη σκέψη, τα δοκίμασα κιόλας και έγιναν φανταστικά!
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
- 220γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 12 φύλλα κρούστας για γλυκά
- 250γρ. αμύγδαλα, ελαφρώς σπασμένα
- 250γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένοι
- 2 κουτ. γλυκού κοφτές κανέλα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού κοφτή γαρίφαλο, τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας φρυγανιά
Για το σιρόπι
- 500γρ. ζάχαρη
- 500ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- χυμό από 1 λεμόνι
- 100γρ. μέλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα και ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάρει βράση το σιρόπι βράζουμε για 5 λεπτά. Τραβάμε το κατσαρόλι από τη φωτιά κι ανακατεύουμε μέσα το μέλι.
- Λιώνουμε το βούτυρο κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
- Τοποθετούμε στον πάγκο σας το πρώτο φύλλο και το βουτυρώνουμε με πινέλο. Συνεχίζουμε με δεύτερο και τρίτο φύλλο αλείφοντας πάντα με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το 1/8 του μείγματος της γέμισης, συνεχίζουμε με 4ο φύλλο, 1/8 μείγμα γέμισης, 5ο φύλλο, 1/8 μείγμα γέμισης, 6ο φύλλο 1/8 μείγμα γέμισης και μετά τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό από την μικρή πλευρά.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε ένα δεύτερο ρολό με φύλλα και γέμιση. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα ρολό σε 15 φέτες πάχους ενός δαχτύλου το καθένα περίπου, αφαιρώντας από τα δύο άκρα το φύλλο που δεν έχει γέμιση. Αραδιάζουμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τα στριμώχνουμε.
- Με το βούτυρο που έχει περισσέψει περιχύνουμε τα ρολά μπακλαβά στο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Μόλις τα βγάλουμε ζεστά από το φούρνο, τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο. Στα τρία λεπτά τα γυρίζουμε με δυο πιρούνια να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά.
- Σερβίρουμε τα ρολά του μπακλαβά όταν κρυώσουν εντελώς.