Τους κουραμπιέδες τους φτιάχνουμε παραδοσιακά με αμύγδαλα καβουρντισμένα. Τους φετινούς μας πάντως θα τους ζυμώσουμε με βούτυρο και φιστίκια Αιγίνης, να γίνουν πρασινωποί κι ευωδιαστοί και θα τους κόψουμε σε σχήμα αστεριού, γιατί είναι σκέτα αστέρια!
Υλικά για 60 κομμάτια περίπου
- 700γρ. αλεύρι μαλακό
- 300γρ. φιστίκια κελυφωτά τριμμένα
- 300γρ. ζάχαρη άχνη
- 500γρ. βούτυρο Lurpak
- 4 κρόκους αβγών
- 60γρ. μπράντι
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για το τελείωμα
- 400γρ. ζάχαρη άχνη
- ανθόνερο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο για 10 λεπτά να γίνουν κρέμα. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, τρίβουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε τους κρόκους των αβγών και το μπράντι. Αφού ομογενοποιηθούν σταματάμε το μίξερ.
- Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε με σπάτουλα και μετά προσθέτουμε το τριμμένο φιστίκι και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι απαλή και βελούδινη και να πλάθεται εύκολα. Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο επίπεδα ταψιά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και αφού τα πλάσουμε σε μπάλες τις ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Κόβουμε με κουπ πατ αστέρια στο μέγεθος που προτιμάμε ή σε διαφορετικά και τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν ελαφρά.
- Ψήνουμε τους κουραμπιέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα και όχι να ροδίσουν πολύ. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τους μετακινήσουμε από το ταψί.
- Ραντίζουμε τους κουραμπιέδες με ανθόνερο και ύστερα τους κυλάμε έναν έναν σε άχνη ζάχαρη. Τους αραδιάζουμε σε πιατέλα και αχνίζουμε ξανά την κάθε στρώση ξεχωριστά.