Εκτός από το σιμιγδαλένιο και τον ταχινένιο, υπάρχει κι αυτός ο χαλβάς, ο σαπουνέ, ο τύπου Φαρσάλων. Δεν είχα δοκιμάσει ποτέ μέχρι τώρα να τον φτιάξω στο σπίτι γιατί θεωρούσα πως ήταν δύσκολος. Ε, λοιπόν δεν είναι καθόλου δύσκολος.
Η μαμά μου είχε τεράστια αδυναμία σε αυτόν τον χαλβά και κάθε φορά που τον βρίσκαμε μπροστά μας σε κάποιο πάγκο πανηγυριού δεν έχανε την ευκαιρία να αγοράζει λιγάκι γιατί εγώ κι ο αδερφός μου σαν παιδί δεν τρελαινόμασταν μαζί του. Μεγαλώνοντας άλλαξα γνώμη για τον συγκεκριμένο χαλβά, μάλιστα απέκτησα και καημό να τον φτιάξω μόνη μου και τον έφτιαξα! Είδα πολλές συνταγές πριν καταλήξω στην συγκεκριμένη που την έφερα ακριβώς στα μέτρα μου, για να είναι εύκολος και επιτυχημένος. Δοκιμάστε να τον φτιάξετε κι εσείς, θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσο εύκολος είναι. Επίσης είναι πιο ανάλαφρος από τον έτοιμο, καθόλου γλυκός και θα τον φτιάξετε με 100% επιτυχία.
Υλικά για ένα ταψί διαστ. 21Χ28εκ.
- 1 λίτρο νερό
- 200γρ. νισεστέ
- 500γρ. ζάχαρη
- 125γρ. βούτυρο Lurpak
- 125γρ. αμύγδαλα
- 1 βανιλίνη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Εκτέλεση
- Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο και προσθέτουμε 100γρ. από τη ζάχαρη. Περιμένουμε να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη, κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.
- Στο μεταξύ ανακατεύουμε με σύρμα μέσα σε ένα μπολ το κορν φλάουρ με την υπόλοιπη ζάχαρη κι ένα φλιτζάνι από το νερό.
- Όταν καραμελώσει η ζάχαρη στην κατσαρόλα προσθέτουμε μεμιάς όλο το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα που με το νερό θα σκληρύνει απότομα.
- Όταν λιώσει η καραμέλα προσθέτουμε το μίγμα του κορν φλάουρ όλο μαζί και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με αβγοδάρτη, διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα και να ξεκινήσει να ξεκολλάει από το τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Ξεκινάμε τότε να ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το βούτυρο κοντά στο τοίχωμα της κατσαρόλας ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις θα το απορροφά η κρέμα θα ρίχνουμε την επόμενη κουταλιά.
- Τελευταία προσθέτουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα, την κανέλα και τη βανίλια και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε το χαλβά στο ταψί μας και ισιώνουμε από πάνω με σπάτουλα. Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει τελείως πριν τον κόψουμε και τον σερβίρουμε.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak