Στη Σύρο το Πάσχα αλλά κι όλο το χρόνο κάποιοι φούρνοι φτιάχνουν κάτι τσουρέκια που τα γεμίζουν με ένα μίγμα από τυροβολιά, ζάχαρη κι αρώματα μαστίχας και κανέλας που τα λένε κασιώτικες γλυκές τυρόπιτες. Σε ελεύθερη μετάφραση έφτιαξα τη δική μου τσουρεκένια εκδοχή, μόνο που πρόσθεσα στη γέμιση μερικές σταφίδες και του έδωσα σχήμα μαργαρίτας. Έγινε καταπληκτικό και το πιο σημαντικό είναι πως χωρίζεται σε ατομικά κομμάτια ώστε να ξέρεις πόσο τρως. Επειδή θα γίνει ανάρπαστο, φτιάξτε το από την αρχή σε διπλή δόση και να είστε σίγουροι πως οι μαργαρίτες θα… μαδηθούν σε χρόνο dt κι όλοι θα καταλάβουν όχι μόνο αν, αλλά και πόσο πολύ τους αγαπάτε όλους. Καλό Πάσχα να έχουμε!
Υλικά
- 500γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 1 πρέζα αλάτι
- 25γρ. μαγιά νωπή
- 50γρ. νερό χλιαρό
- 200γρ. γάλα
- 175γρ. ζάχαρη
- 65γρ. βούτυρο Lurpak
- 5γρ. μαχλέπι κοπανισμένο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 δάκρυα μαστίχας
- 2 μεγάλα αβγά
- Λίγο ηλιέλαιο για το πλάσιμο
Για τη γέμιση και το ψήσιμο
- 300γρ. ανθότυρο
- 75γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 75γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- Λίγο γαρίφαλο στη μύτη του κουταλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 75γρ. μαύρη κορινθιακή σταφίδα
- 1 αβγό
- Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
- Μέσα σε ένα μπολ διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτω 2 κουταλιές από το αλεύρι και αφήνω το προζύμι στην άκρη για μερικά λεπτά να κάνει φουσκάλες και να φουσκώσει.
- Τρίβω στο multi (ή κοπανάω σε μαρμάρινο γουδί) το μαχλέπι και τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη και τα ρίχνω μαζί με το αλεύρι και το αλάτι στον κάδο του μίξερ όπου προσαρμόζω τους γάντζους.
- Βάζω το γάλα με το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει το βούτυρο το τραβάω στην άκρη. Προσθέτω τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αβγά και ανακατεύω καλά με σύρμα.
- Κάνω στο κέντρο του αλευριού μια λακκούβα και ρίχνω εκεί το προζύμι και το μείγμα του γάλακτος. Ξεκινάω να ζυμώνω με τους γάντζους μέχρι να αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Μεταφέρω τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα το αφήνω στην άκρη να φουσκώσει για ένα δίωρο περίπου.
- Για τη γέμιση: Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύω τα δύο τυριά με τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ασπράδι του αβγού και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα πλάθω σε 10 μπαλίτσες των 45-48γρ.
- Λαδώνω ελαφρώς τα χέρι και τον πάγκο και βγάζω εκεί πάνω τη ζύμη. Την πατάω να ξεφουσκώσει, της κάνω μερικά διπλώματα και την κόβω σε 10 ίσα μέρη (των 100γρ. περίπου) τα οποία πλάθω σε μπάλες.
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 100οC για 5 λεπτά και τον σβήνω. Στρώνω με χαρτί ψησίματος ένα ταψί και παίρνω μία μία τις μπάλες της ζύμης. Τις πατάω με το χέρι πάνω στον πάγκο να ανοίξουν και να γίνουν σαν πίτες για σουβλάκι και τοποθετώ στο κέντρο της καθεμιά από μια μπάλα τυρένιας γέμισης. Κλείνω τις πίτες μαζεύοντας την περιφέρεια της καθεμιάς πάνω από τη γέμιση και πλάθω απαλά πάλι σε μπάλα.
- Τοποθετώ μια μπάλα στο κέντρο του ταψιού και τριγύρω του άλλες 7 μπάλες, αφήνοντας γύρω από την καθεμία περιθώριο όσο ένα δάχτυλο περίπου ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν και σχηματίζω μια μαργαρίτα. Τα 2 μπαλάκια που μένουν τα τοποθετώ στις 2 απέναντι άκρες του ταψιού.
- Ανακατεύω τον κρόκο του αβγού με λίγο νεράκι και αλείφω προσεκτικά τα τσουρέκια μου. Πασπαλίζω με σουσάμι και βάζω το ταψί στο χλιαρό φούρνο να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμα, ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνο στους 155-160οC πάνω κάτω και ψήνω τα τσουρέκια μου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.