Μια διαφορετική σπανακόπιτα, με ιταλικό ταπεραμέντο. Στην πατρίδα της τη λένε torta pasqualina και τη φτιάχνουν με ρικότα και παρμεζάνα. Εγώ την έφτιαξα με ξινομυζήθρα Κρήτης κι Αρσενικό Νάξου και θα την φτιάξω και ξανά.
Υλικά για ένα ταψάκι διαμ. 28εκ.
Για τη ζύμη
- 150γρ. μίγμα ελαιολάδου και ηλιέλαιου
- 150γρ. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 400γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
Για τη γέμιση
- ½ κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 400γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
- 50γρ. αρσενικό Νάξου τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 4 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσαρμόζουμε τους γάντζους και προσθέτουμε το λάδι.
- Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και κάπου στο ενδιάμεσο το αλάτι. Όταν η ζύμη πάρει όλο το αλεύρι και γίνει ομοιογενής σταματάμε το ζύμωμα.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο και βγάζουμε πάνω του τη ζύμη. Την αλευρώνουμε ελαφρά από πάνω και της κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμη με τα χέρια. Όταν η ζύμη γίνει εντελώς λεία την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον άνηθο, αλατίζουμε και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι το σπανάκι να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, την ξινομυζήθρα, το αλεύρι, το ένα από τα αβγά ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση. Την αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία νοητά μέρη. Κόβουμε το ένα τρίτο από αυτή, το κάνουμε μπάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Το υπόλοιπο το κάνουμε μπάλα και το ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα σε χοντρό φύλλο. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί ή φόρμα στρογγυλή με αποσπώμενο πάτο. Ντύνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά του.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση την ισιώνουμε και με την ανάποδη ενός κουταλιού κάνουμε τρία βαθουλώματα στη γέμιση. Σπάμε μέσα στο καθένα από ένα αβγό.
- Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα και σκεπάζουμε την πίτα. Βρέχουμε τις άκρες και τις τσιμπάμε να κλείσουν. Κάνουμε με το μαχαίρι ένα μικρό άνοιγμα στο κέντρο.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Την ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και την σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.