Ta
Tραγανή ζύμη για σου σε σχήμα ρόδας, γεμισμένα με βελούδινη κρέμα μουσλίν εμπλουτισμένη με πραλίνα. Paris Brest δηλαδή, το θρυλικό γλυκό που εμπνεύστηκε ένας γάλλος ζαχαροπλάστης για τον ομώνυμο ποδηλατικό αγώνα που έμεινε κλασικό και δεν σταματά να συγκινεί μέχρι σήμερα. Τα συγκεκριμένα είναι κομμένα σε ατομικές μερίδες για να είναι όλοι χαρούμενοι.
Υλικά
Για τη ζύμη σου
- 125ml γάλα + 125ml νερό ή 250ml νερό μόνο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 80γρ. βούτυρο Lurpak
- 110γρ. αλεύρι
- 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
Για την πραλίνα
- 100γρ. αμύγδαλα και φουντούκια ελαφρώς ψημένα
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού γλυκόζη
- 2 κουτ. σούπας νερό
Για την μουσλίν
- 500ml γάλα
- 125γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά μέτρια
- 25γρ. κορν φλάουρ
- 25γρ. αλεύρι
- ½ Βανίλια
- 125γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σε κυβάκια
Εκτέλεση
- Για την πραλίνα: Ετοιμάζουμε μια καραμέλα με τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη μέσα σε ένα τηγάνι χωρίς να ανακατεύουμε, μόνο κουνώντας το τηγάνι. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η πραλίνα. Τη σπάζουμε σε κομμάτια και την πολτοποιούμε στο πολυμιξεράκι, κάνοντας ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα και να μην το κάψουμε. Προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο για να βοηθήσουμε τη διαδικασία, μέχρι να πάρουμε ένα ρευστό μίγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά μαζί με τα σποράκια της βανίλιας και το φασόλι. Χτυπάμε σε μπολ με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλεύρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας λίγο από το γάλα της κατσαρόλας για να αραιώσει και ρίχνουμε όλο μαζί το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα.
- Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάμε από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε σε μπολ. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη να εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
- Μεταφέρουμε την κρύα κρέμα στο μίξερ και αφρατεύουμε. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το βούτυρο κομμάτι κομμάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τελευταία ομογενοποιούμε την πραλίνα. Μεταφέρουμε το μίγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στο ψυγείο.
- Για τη ζύμη: Βάζουμε το νερό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε τότε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα μέχρι η ομοιογενής κι ελαστική ζύμη που θα δημιουργηθεί να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και να μαζευτεί γύρω από το σύρμα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και χτυπάμε με φτερό μέχρι να κρυώσει. Αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αβγά. Μόλις θα απορροφά η ζύμη το πρώτο θα προσθέτουμε το επόμενο. Ίσως να μην χρειαστεί να βάλουμε όλη την ποσότητα. Είναι έτοιμη όταν η ζύμη μπορεί να ξεκολλάει εύκολα από το κουτάλι και θα πέφτει γλυκά, αλλά χωρίς να απλώνει.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και την αφήνουμε λίγο στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190ο C και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά φούρνου. Κόβουμε κύκλους διαμ. 10εκ. περίπου αφήνοντας μεγάλο κενό γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν, δεν πρέπει να κολλήσουν. Όταν ολοκληρώσουμε τους κύκλους τους πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ζάχαρη άχνη.
- Τέλος ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τότε σβήνουμε το φούρνο, στερεώνουμε στην πόρτα μια πετσέτα για να μείνει μισάνοιχτη, και αφήνουμε τα σου μέσα στο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη για να γίνουν τραγανά. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο ταψί.
- Αφού κρυώσουν εντελώς, κόβουμε τα ψημένα στεφάνια κατά μήκος στη μέση και γεμίζουμε το κάτω μέρος με κρέμα. Σκεπάζουμε με το πάνω μέρος των στεφανιών και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak