Είναι ελαφριά –που λέει ο λόγος- ισορροπημένη σε γλύκα και οξύτητα, είναι εντυπωσιακά όμορφη και ό,τι πρέπει για τα γενέθλια των αγαπημένων μας. Εγώ της πρόσθεσα κι ένα λεπτό στρώμα από lemon curd που ενίσχυσε τη γεύση του λεμονιού.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 ½ πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ του εμπορίου
Για την μπαβαρουάζ λεμόνι:
- 1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη
- 200γρ. γάλα
- 80γρ. χυμός λεμονιών
- Ξύσμα από 2 λεμόνια (ακέρωτα)
- 150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 κρόκοι μέτριων αυγών ή 3 μεγάλων
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη διακόσμηση
- Φρέσκες φράουλες
- λίγη μαρμελάδα φράουλα αραιωμένη με λίγο λικέρ της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Μαλακώνουμε τη ζελατίνη σε 60ml κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση.
- Την ίδια ώρα μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό των λεμονιών κι ανακατεύουμε καλά. Όταν πάρει βράση το γάλα το ρίχνουμε σταδιακά στους χτυπημένους κρόκους ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν.
- Επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία της κρέμας στους 85οC. Πρακτικά πρέπει η κρέμα να πήξει ελαφρά και όταν βουτάτε μέσα ένα κουτάλι να μπορεί η κρέμα να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού και όταν χαράζετε με το δάχτυλο ένα δρόμο, να μπορεί να μένει ανοιχτός.
- Διαλύουμε μέσα στην κρέμα τη φουσκωμένη ζελατίνη και μετά την περνάμε όλη από λεπτή σήτα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Στο μεταξύ χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και την ενσωματώνουμε στο μίγμα μαζί με το γιαούρτι, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Αφήνουμε τη μπαβαρουάζ στο ψυγείο.
- Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμ.23-24εκ πάνω σε πιατέλα και τοποθετούμε στον πάτο σαβαγιάρ στη σειρά. Ύστερα κόβουμε από τη μια πλευρά των μπισκότων κομματάκια όσο ένα δάχτυλο περίπου και τα τοποθετούμε εσωτερικά γύρω από το τσέρκι όρθια. Για να τα βοηθήσουμε να σταθούν τα κόβουμε λοξά και τα μπήγουμε στα κενά που αφήνουν τα σαβαγιάρ της βάσης.
- Ρίχνουμε μέσα τη μισή μπαβαρουάζ και καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια νέα στρώση από σαβαγιάρ και από τα κομματάκια που κόψαμε. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπαβαρουάζ από πάνω και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον να πήξει η κρέμα και να σταθεροποιηθεί τη τούρτα.
- Διακοσμούμε την τούρτα από πάνω με φρέσκες κομμένες στη μέση φράουλες που περιχύνουμε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα. Αφαιρούμε το τσέρκι και σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε δένουμε την τούρτα με κορδέλα.