Στο κέικ καρότου έχω αδυναμία γιατί είναι ζουμερό, αρωματικό και πολύ νόστιμο. Κάποια χρονιά το έψησα καλή ώρα σε ταψάκι σαν κι αυτό, του έβαλα φλουρί και το πασπάλισα με άχνη ζάχαρη. Ναι το έκανα βασιλόπιτα πρωτοχρονιάτικη. Φέτος το έκανα χριστουγεννιάτικο κέικ και το στόλισα με όλα αυτά τα υπέροχα ζαχαρωμένα κι αποξηραμένα φρούτα.
Υλικά για μια μέτρια φόρμα
- 250γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αβγά
- 300γρ. ζάχαρη καστανή
- 400γρ. καρότα τριμμένα
- 1 ζουμερό λεμόνι ξύσμα και χυμός
- 400γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 70γρ. χουρμάδες αποπυρηνωμένοι και ψιλοκομμένοι
- 10 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
- 100γρ. καρύδια τριμμένα
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 125γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125γρ. κρέμα γάλακτος Arla
- Μερικά καρύδια (πεταλούδα)
- Αποξηραμένα φρούτα σε διάφορα χρώματα (ανανά, ιβίσκος, μάνγκο, κίτρο, μπανάνα κλπ)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175-180οC και βουτυρώνουμε τη φόρμα μας. Την πασπαλίζουμε παντού με λίγο αλεύρι και πετάμε όσο δεν κολλήσει.
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε στον τρίφτη ή στο μούλτι τα καρότα.
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τους χουρμάδας με τα καρύδια, τα βερίκοκα και δυο κουταλιές από το μίγμα του αλευριού.
- Χτυπάμε σε μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε σταδιακά τα αβγά, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Αφήνουμε τον αβγοδάρτη και παίρνουμε μια σπάτουλα στο χέρι.
- Ενσωματώνουμε στο μείγμα πρώτα τα τριμμένα καρότα, μετά το μείγμα με το αλεύρι και μετά το μείγμα με τους ξηρούς καρπούς.
- Όταν γίνουν όλα ομοιογενές μείγμα το αδειάζουμε στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Το ξεφουρνίζουμε και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
- Ετοιμάζετε και το γλάσο: Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να πάρει βράση και περιχύνουμε με αυτή την ψιλοκομμένη σοκολάτα Ανακατεύουμε να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Περιχύνουμε το κέικ σας με το γλάσο της σοκολάτας και διακοσμούμε με καρύδια και χρωματιστά αποξηραμένα φρούτα.