Ίσως φταίει το χρώμα της ίσως το άρωμά της αλλά στη σούπα παντζαριών βρίσκω κάτι από γιορτή και τη συνηθίζω ακόμη και στα γιορτινά τραπέζια μου. Από τις πιο νόστιμες σούπες κατά τη γνώμη μου, πρώτη φορά τη μαγείρεψα με ξινόχοντρο και ενθουσιάστηκα. Εσείς μπορείτε και να τον παραλείψετε, αλλά εγώ που τον αγαπώ θα τον προσθέτω πάντα από δω και στο εξής.
Υλικά για 4 άτομα:
- 500γρ. παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα (μόνο τους βολβούς), σε μεγάλα κομμάτια
- 2-3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 καρότα καθαρισμένα, σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
- 1 πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
- 1 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
- 1-2 πρέζες κύμινο
- 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα), σε φέτες
- 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κομμάτι τζίντζερ ξυσμένο
- ½ φλιτζάνι ξινόχοντρο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα βράζουμε τα παντζάρια να μαλακώσουν και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους. Παράλληλα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και βάζουμε στο βραστήρα νερό να πάρει βράση.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά μαζί εκτός από το τζίντζερ. Αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε 1-1,5 λίτρο νερό από το βραστήρα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αφαιρούμε από τη σούπα τον αστεροειδή γλυκάνισο και την πολτοποιούμε επί τόπου στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει. Ύστερα δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση μας.
- Τελευταίο και εκτός φωτιάς προσθέτουμε το ξυσμένο τζίντζερ και τον ξινόχοντρο. Ανακατεύουμε τη σούπα και αφήνουμε να φουσκώσει ο ξινόχοντρος πριν σερβίρουμε σε πιάτα.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο σερβίρισμα 1 κουταλιά ξινομυζήθρα ή κατίκι σε κάθε πιάτο και λίγο επιπλέον ξινόχοντρο.