Τα μήλα ήρθαν πεσκέσι από την Κατερίνα με το που έφτασα στο Προμύρι. Τα είχε μαζέψει η ίδια από το Νεοχώρι κι ορκίζεται πως αυτό το χωριό βγάζει τα καλύτερα μήλα σε όλο το Πήλιο. Εκτός από τα μήλα με κέρασε και συνταγή για usside down cake μήλου την οποία εκεί λένε μηλόπιτα κι εγώ σας μεταφέρω με μικρές παραλλαγές, ως προς τα αρώματα κυρίως. Όπως θα προσέξετε μετράνε τα υλικά τους σε φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ. Έτσι τα μέτρησα κι εγώ αυτή τη φορά…
Υλικά για μια φόρμα διαμ. 28εκ.
Για τα μήλα
- 8-10 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (όσα χρειαστούν να καλύψουμε τον πάτο του ταψιού)
- 150γρ. βούτυρο Lurpak
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το κέικ:
- 5 αβγά
- 5 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
- 5 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Μια βανιλίνη
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Παίρνουμε ένα ταψάκι διαμ. 28εκ. και κόβουμε ένα δίσκο από λαδόκολλα στο μέγεθος της βάσης του.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Ραντίζουμε τα μήλα με το χυμό του λεμονιού και τα απλώνουμε στο ταψάκι που ετοιμάσαμε. Τα περιχύνουμε με το μίγμα του βούτυρου και τα βάζουμε στο φούρνο.
- Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά με την ζάχαρη, τη βανιλίνη και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι το μίγμα αν ασπρίσει και να φουσκώσει πολύ καλά.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο από σουρωτήρι, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενσωματωθεί.
- Βγάζουμε το ταψάκι με τα μήλα από το φούρνο και απλώνουμε από πάνω τους το μίγμα του κέικ. Ξαναβάζουμε το κέικ στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ όταν δοκιμάσουμε να μπήξουμε στο κέντρο του τη μύτη ενός μαχαιριού και μετά τη βγάλουμε στεγνή.
- Μετά από 5 λεπτά ξεφορμάρουμε το κέικ προσεκτικά σε πιατέλα και αφαιρώντας το χαρτί. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια όταν κρυώσει εντελώς.