Έχω γράψει πολλές συνταγές με φακές, όχι όμως και την κλασική σούπα που μας έφτιαχναν οι μαμάδες μας. Το συνειδητοποίησα όταν η κόρη μου τηλεφώνησε από Βερολίνο και μου ζήτησε τη συνταγή. Της την έδωσα άλλα ζήλεψα, ήθελα κι εγώ. Είχα στο ντουλάπι και τις υπέροχες φακές που καλλιεργεί ο αδερφός της Αντωνίας, δεν κρατιόμουν, την έφτιαξα την ίδια κιόλας μέρα.
Σαν παιδί η Λίλιαν ήταν τσακωμένη με τις φακές κι άλλα πολλά, μην μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες. Και πριν λίγες μέρες τις αποθύμησε λέει και τις μαγείρεψε η ίδια με τα χεράκια της για κείνη και τη φίλη της. Τέτοιες φακές είχε να φάει πολλά χρόνια, από την Ελλάδα. Έτσι είπε η Μαρουλίτα. Πώς αλλάζουν έτσι όλα, δεν έχω ιδέα… Γι’ αυτό κι εγώ σας δίνω τη συνταγή μου, μην τυχόν και σας έρθει καμιά ακατάσχετη επιθυμία για κλασική σούπα με φακές. Ή σχεδόν κλασσική…
Υλικά για 6 άτομα
- 500γρ. φακές
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο σε κυβάκια, προαιρετικά
- 2-3 κλωνάρια σέλερι σε φετούλες, προαιρετικά
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια, προαιρετικά
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο, προαιρετικά
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κουτ. σούπας ξύδι
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις φακές, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε ένα κατσαρόλι με νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κρεμμύδι με το σκόρδο κι όλα τα υπόλοιπα λαχανικά (πλην της ντομάτας) μέχρι να γυαλίσουν και να μυρίσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κύμινο το ρίχνουμε μαζί με τα λαχανικά στην κατσαρόλα.
- Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Τις φέρνουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό από το βραστήρα να τις σκεπάσει και να τις ξεπεράσει δυο δάχτυλα.
- Βράζουμε τι φακές για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσουν καλά και να χυλώσουν. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Τips
- Για ένα τέλειο χύλωμα, βγάλτε από την κατσαρόλα μια κουτάλα φακές και λαχανικά, πολτοποιήστε τα στο multi κι επιστρέψτε τον πολτό στη σούπα να πάρει μια βράση.
- Για να δώσετε μια πικάντικη νότα στις φακές σας, αν θέλετε, προσθέτετε στο τέλος φρεσκοξυσμένο τζίντζερ.