Κάποιες φορές θέλεις απεγνωσμένα μια σπανακόπιτα. Αλλά δεν έχεις ούτε πολύ χρόνο στη διάθεσή σου, ούτε την όρεξη να ανοίξεις φύλλο. Και λοιπόν; Με έτοιμο φύλλο κρούστας και καθαρισμένο σπανάκι, καλό βούτυρο και μερικά τυριά η πίτα μπαίνει στο φούρνο σε 20 λεπτά, όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί δηλαδή…
Υλικά για ένα ταψί 27 Χ 37 εκ.
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας ψυγείου ή κατεψυγμένο και αποψυγμένο
- 100γρ. βούτυρο lurpak soft για το άλειμμα των φύλλων
- 400γρ. σπανάκι καθαρισμένο και κομμένο (έτοιμο από συσκευασία)
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 αβγά
- 200γρ. φέτα
- 200γρ. τυρί Arla Pasta & Gratinar
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-175οC. Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε καλά και βάζουμε το σπανάκι σε λεκανίτσα, προσθέτουμε το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο ψιλοκομμένα και ανάλογο αλατοπίπερο. Μαραίνουμε τα χορταρικά τρίβοντας και ζουλώντας τα με το χέρι.
- Προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, τη φέτα σπασμένη με το χέρι και το τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
- Χωρίζουμε τα φύλλα στη μέση. Με τη βοήθεια πινέλου βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε σταυρωτά τα δύο πρώτα φύλλα βουτυρωνοντάς τα ελαφρά κι αφήνοντας να εξέχουν από το ταψί. Τα υπόλοιπα από τα μισά φύλλα τα απλώνουμε το ένα μετά το άλλο τσαλακωτά και βουτυρωνοντάς τα επίσης ένα ένα με το πινέλο.
- Αδειάζουμε μέσα στο ταψί τη γέμιση. Φέρνουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και απλώνουμε από πάνω τσαλακωτά τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα προς ένα επίσης.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak