Η γκρανόλα θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μια αποδομημένη μπάρα δημητριακών. Για ένα πρωινό φουλ στην ενέργεια και άκρως υγιεινό φτιάξ’ τη κι εσύ με όλους τους ξηρούς καρπούς και τα ξερά φρούτα που έχεις στο σπίτι, λίγο μέλι, καλό ελαιόλαδο και νιφάδες βρώμης φυσικά!
Συνηθίζω να βάζω τους ξηρούς καρπούς μου στο ψυγείο γιατί διατηρούνται καλύτερα έτσι. Όχι τη βρώμη, αλλά επειδή θα έλειπα καιρό την άφησα κι αυτή στο ψυγείο μαζί ό,τι αλεύρι και σιμιγδάλι υπήρχε στα ντουλάπια μου. Γυρίζοντας από τις διακοπές, άνοιξα το ψυγείο κι όλα αυτά μου φάνηκαν τόσα πολλά που είπα πως είναι η σωστή ώρα να φτιάξω μαζί τους μια σπιτική γκρανόλα. Έτσι για να χαρώ το μέλι της καστανιάς και το κατσικίσιο γιαουρτάκι που κουβάλησα σε φορητό ψυγειάκι από το Πήλιο.
Υλικά
- 500γρ. νιφάδες βρώμη (εγώ χρησιμοποίησα 3 δημητριακών)
- 200γρ. φιστίκια (πίνατς) καθαρισμένα
- 100γρ. φουντούκια
- 50γρ. κολοκυθόσπορους
- 5 κουτ. σούπας ινδοκάρυδο σε flakes
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 2/3 φλιτζανιού εξαιρετικό ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτη κανέλα
- 100γρ. κράνμπερις
- 50γρ. κόντιτα
- 4 βερίκοκα ξερά ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το μεγάλο βαθύ ταψί του φούρνου.
- Ρίχνουμε τη βρώμη, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τους κολοκυθόσπορους, το ινδοκάρυδο, την κανέλα, το ελαιόλαδο και το μέλι σε μια λεκανίτσα, τα ανακατεύουμε και τα απλώνουμε σε όμοιου πάχους στρώμα πάνω στο ταψί που ετοιμάσαμε.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα 2 φορές μέχρι να χρυσίσει όμορφα.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε μέσα τα κόντιτα, τα βερίκοκα, τα κράνμπερις κι ανακατεύουμε τελευταία φορά.
- Αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει και τη μεταφέρουμε σε γυάλινα βάζα όπου και τη διατηρούμε μέχρι να την καταναλώσουμε.