Όποιος αγαπά τον παγωμένο καφέ θα λατρέψει κι αυτό το παρφέ, το παγωτό που δεν χρειάζεται παγωτομηχανή.
Υλικά για 8 άτομα:
- 600ml κρέμα γάλακτος
- 3 ασπράδια αβγών
- 150γρ. ζάχαρη
- 50γρ. γλυκόζη
- 50ml νερό
- 3 κουτ. σούπας καφέ εσπρέσο instant
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
- 150γρ. φουντούκια
- 150γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για τα καραμελωμένα φουντούκια: Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε πολύ απαλά να λιώσει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει χρώμα και να γίνει καραμέλα.
- Προσθέτουμε τότε τα φουντούκια και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα να σκεπαστούν παντού. Ψήνουμε για λίγο και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού πάνω σε χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς. Ψιλοκόβουμε τα καραμελωμένα φουντούκια πάνω σε επιφάνεια κοπής με κοφτερό μαχαίρι.
- Για το παρφέ: Βάζουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε δύο λεπτά ακόμη. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 120οC.
- Στο μεταξύ έχουμε ρίξει τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα ξεκινήσει να σχηματίζει κορυφές και είναι έτοιμο το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με συνεχή ροή κορδονιού στη μαρέγκα με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη (τουλάχιστον) μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει σαν σαντιγί.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτουμε τον καφέ διαλυμένο στο κονιάκ.
- Ρίχνουμε την σαντιγί στη μαρέγκα, προσθέτουμε τα μισά καραμελωμένα φουντούκια και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε σε κατάλληλο σκεύος, σκεπάζουμε και αφήνουμε το παρφέ στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
- Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παρφέ εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά, κόβουμε με σκουπ παγωτού μπάλες και το σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια.
- Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα καραμελωμένα φουντούκια και σερβίρουμε αμέσως.