Εδώ η ρεβιθάδα με την προσθήκη ρυζιού γίνεται πιο ανάλαφρη ενώ τα αρώματα του πορτοκαλιού και του κουρκουμά τη φρεσκάρουν ευχάριστα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα πεντανόστιμο και νηστίσιμο πιάτο.
Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με τραχανά, αλλά δεν θα είναι πια νηστίσιμο.
Υλικά για 6-8 άτομα
- ½ κιλό ρεβίθια
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- Φλούδα από μισό πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή τραχανά ξινό
- 1 λεμόνι χυμός και ξύσμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αποβραδίς βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε κρύο νερό.
- Την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε άφθονο φρέσκο νερό μαζί με το φύλλο της δάφνης και το ξύλο της κανέλας. Θα χρειαστούν 60-70 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και υπολογίζουμε το μισό χρόνο περίπου.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σύβραση: Σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο για 2 λεπτά, προσθέτουμε τον κουρκουμά και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
- Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν και μείνουν στην κατσαρόλα με λίγο νερό, προσθέτουμε τη σύβραση, την πορτοκαλόφλουδα, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και λίγο επιπλέον νερό. Αφού πάρουν μια δυο βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να βράσουν καλά τα ρεβίθια και να χυλώσει η ρεβιθάδα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό. Εναλλακτικά ολοκληρώνουμε το βράσιμο στη χύτρα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
- Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, λίγο νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και δίνουμε μια τελευταία βράση στη σούπα ώστε να βράσει το ρύζι και να χυλώσει όμορφα η ρεβιθάδα.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή ή χλιαρή.