Παραδοσιακά πιτάκια από τη Μήλο που φτιάχνονται από την ίδια ζύμη, την ίδια γέμιση και είναι και τα δύο τηγανητά. Αυτό που τα κάνει να διαφέρουν μεταξύ τους είναι ο τρόπος που κόβονται και τυλίγονται. Τα μεν πιταράκια είναι ημικυκλικά, οι δε πλακόπιτες τέλειοι κύκλοι.
Τα πιταράκια είναι φτυστά στην όψη με τα κρητικά καλιτσούνια, ενώ οι πλακόπιτες φτιάχνονται όπως οι σφακιανές πίτες με τη διαφορά πως οι σφακιανές προορίζονται για γλυκό, οπότε γεμίζονται με γλυκά τυριά, ψήνονται και σερβίρονται με μέλι, ενώ οι πλακόπιτες τηγανίζονται και σερβίρονται πασπαλισμένες με τριμμένο ξηροτύρι. Αυτό πάντως που κάνει εντελώς ξεχωριστά τα μηλέικα πιτάκια είναι πως στη γέμιση περιέχουν μπόλικο κρεμμύδι και το ιδιαίτερο μηλέικο τυρί, το ξηροτύρι. Τα συγκεκριμένα πιτάκια είναι φτιαγμένα από τα χέρια της κυρίας Κατερίνας Παπικινού, μητέρα του Βασίλη Παπικινού από το εστιατόριο Αλευρόμυλος που τα έφτιαξε για χάρη μου και με έμαθε να τα φτιάχνω κι εγώ.
Υλικά
Για το φύλλο
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
- κορν φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση
- 2 κρεμμύδια, τριμμένα
- 1½-2 φλιτζάνια ξηροτύρι Μήλου, τριμμένο
- λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο γιατί θέλουμε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύουμε με το λάδι, το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο 1 φλιτζάνι περίπου νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.
- Για τα πιταράκια: Πασπαλίζουμε τον πάγκο και τη ζύμη μας με κορν φλάουρ και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου του καφέ και ροδάκι ζικ ζακ την κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους ή χρησιμοποιούμε κουπ-πατ για μεγαλύτερη ευκολία.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από μία κουταλιά από τη γέμιση, αλείφουμε τις άκρες τους με νερό και τους διπλώνουμε στη μέση σε πιτάκια. Πιέζουμε τα σημεία της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλύτερα.
- Για τις πλακόπιτες: χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 -40 όμοια μπαλάκια (ανάλογα το μέγεθος που προτιμάμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια, τα πιέζουμε στο χέρι μας να ανοίξουν στο μέγεθος της παλάμης μας περίπου. Τοποθετούμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο, παίρνουμε την περίμετρο της ζύμη και την ενώνουμε στο κέντρο κλείνοντας μέσα τη γέμιση.
- Πασπαλίζουμε τα γεμισμένα μπαλάκια και τον πάγκο μας με λίγο κορνφλάουρ και με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε σε λεπτές πίτες. Προσοχή δεν πρέπει να παραπιέσουμε για να μην ανοίξει η ζύμη και φύγει η γέμιση.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα πιταράκια ή τις πλακόπιτες σε ζεστό λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές.
- Βγάζουμε τα πιταράκια ή τις πλακόπιτες να στραγγίσουν τα περιττά λάδια τους πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε ζεστά. Τις πλακόπιτες τις πασπαλίζουμε με Μηλέικο ξηροτύρι.