Στην Ελλάδα τη λέμε κρέμα καραμελέ, ωστόσο σε όλο τον κόσμο αυτή η ψημένη κρέμα είναι γνωστή σαν φλαν. Η συγκεκριμένη είναι φτιαγμένη με 3 γάλατα (tres leches στα ισπανικά) και είναι υπέροχα αρωματισμένη με καφέ και βανίλια.
Υλικά για 12 ατομικές φόρμες
Για την καραμέλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 καφεδάκι εσπρέσο
Για την κρέμα
- 450ml γάλα αγελαδινό
- 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
- 50ml δυνατό εσπρέσο
- 5 αβγά
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και βάζουμε νερό στο βραστήρα να ζεσταθεί.
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, προσθέτουμε τον εσπρέσο και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να βάλουμε μέσα κουτάλι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια αραιή καραμέλα.
- Μοιράζουμε την καραμέλα σε ατομικές μεταλλικές φόρμες ή σε μία μεγάλη του λίτρου.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της κρέμας (τα τρία γάλατα, τον καφέ, τα αβγά και τη βανιλίνη) να ομογενοποιηθούν καλά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε από την επιφάνεια τον αφρό που έχει δημιουργηθεί.
- Μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις φόρμες με την καραμέλα και τις τοποθετούμε μέσα σε ταψάκι ελαφρώς μεγαλύτερο. Προσθέτουμε καυτό νερό στο ταψί να φτάσει η στάθμη του νερού μέχρι τα μισά της φόρμας και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα φορμάκια και ψήνουμε τα φλαν στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να τσεκάρουμε πως έχει πάρει χρώμα η επιφάνεια τους.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις βάλουμε στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε σε πιατάκια και σερβίρουμε.