Τα μικροσκοπικά αυτά πορτοκαλάκια με το υπέροχο άρωμα και το χρυσοπορτοκαλί χρώμα γίνονται εξαίσιο γλυκό κουταλιού με πολύ εύκολο τρόπο.
Τα κουμ κουάτ κατάγονται από την Κίνα και το όνομά τους στα καντονέζικα σημαίνει χρυσά πορτοκάλια. Στην Ελλάδα εντατική καλλιέργεια γίνεται μόνο στην Κέρκυρα όπου και φτιάχνουν τόνους γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων και λικέρ από κουμ κουάτ. Αυτή την εποχή τα κουμ κουάτ κυκλοφορούν σε μεμονωμένα μανάβικα και σούπερ μάρκετ χύμα ή συσκευασμένα. Φτηνά δεν τα λες. Βέβαια, κουμ κουατιές σε γλαστράκι ή γλάστρα θα συναντήσεις σε όλα σχεδόν τα ανθοπωλεία, τα φυτώρια και σε πολλά μπαλκόνια.
Ο φίλος μου ο Ανδρέας Λαγός έχει φτιάξει σε ένα μπαλκόνι 5ου ορόφου στο κέντρο της Αθήνας ολόκληρο περιβόλι. Όπως το ακούτε, περιβόλι!. Με δέντρα καλλωπιστικά κι οπωροφόρα που υπεραγαπά, που τους μιλάει καθημερινά και περιποιείται με τον καλύτερο τρόπο. Τους έχει δώσει και ονόματα παρακαλώ. Μανώλης το πεύκο, Βούλα η βερικοκιά, Χριστίνα η λεμονιά, Ιωάννα η κουμ κουατιά, Ελένη η σανγκουινιά. Τα ονόματα της μουριάς, της συκιά και της μυρτιάς δεν τα θυμάμαι. Όσο για το Buda’s hand και τη χαρουπιά είναι αβάφτιστα ακόμα. Όμως θα με καλέσει στα βαφτίσια τους, το υποσχέθηκε. Ίσως γίνω και νονά τους τώρα που το ξανασκέφτομαι. Έχει βάλει και μπαξέ με μπρόκολα και κουνουπίδια. Για τα μυρωδικά δεν θα πω τίποτα, φαντάζεστε. Το καλοκαίρι βάζει ντοματιές, μελιτζανιές και πιπεριές. Φέτος η Ιωάννα η κουμ κουατιά και συνονόματή μου, ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί του και γέμισε μικρούς χρυσοπορτοκαλιούς καρπούς όλο τον κόσμο. Μια τσάντα έφτασε και στο δικό μου σπίτι. Κι ήταν γραφτό τους να γίνουν γλυκό κουταλιού απ’ τα δικά μου χέρια.
Υλικά για 2 βάζα των 400γρ.
- 1 κιλό κουμ κουάτ
- 1 κιλό ζάχαρη
- 500γρ. νερό
- Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε φρούτα σκληρά και όσο γίνεται πιο όμοια σε μέγεθος.
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση και στο μεταξύ με ένα πιρούνι τρυπάμε όλα τα κουμ κουάτ σε 1-2 σημεία.
- Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε μέσα τα κουμ κουάτ και τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
- Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με φρέσκο νερό να πάρει βράση εκ νέου. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα κουμ κουάτ να βράσουν για ένα λεπτό και στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δυο φορές, δηλαδή 4 φορές συνολικά.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και όταν ξεκινήσει ο βρασμός μετράμε 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τότε μέσα στο σιρόπι το κουμ κουάτ και βράζουμε για 20 λεπτά περίπου (χαμηλώντοντας τη φωτιά) μέχρι να δέσει το σιρόπι. Στην αρχή ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς χωρίς καπάκι να κρυώσει εντελώς το γλυκό να βγάλουν τα κουμ κουάτ τα υγρά τους – αν έχουν- και να φουσκώσουν.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει το γλυκό μια βράση, προσθέτοντας και το χυμό του λεμονιού.
- Μοιράζουμε το γλυκό καυτό σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε και αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Όταν κρυώσουν εντελώς τα γυρίζουμε από την καλή. Όταν ανοίξουμε το γλυκό το διατηρούμε στο ψυγείο.