Με μικρές παραλλαγές στη ζύμη και τη γέμιση τέτοιου είδους τηγανητά πιτάκια φτιάχνουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, απλώς χρησιμοποιούν διαφορετικές ονομασίες (κατημέρια στη Λέσβος, πιταράκια στη Μήλο, πιτάκια κλπ) και τα δικά τους τοπικά τυριά στη γέμιση. Στην Κρήτη οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές.
Υλικά για 65 κομμάτια περίπου
Για το φύλλο:
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ανάμεικτο με σκληρό αλεύρι
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή μίγμα από αραβοσιτέλαιο κι ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 300γρ. ξινομυζήθρα
- 200γρ. φέτα πατημένη με πιρούνι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανοίγουμε λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μία ελαστική και μαλακιά ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει κι αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα περίπου.
- Για τη γέμιση ανακατεύουμε τα δυο τυριά σε ένα μπολ και πιπερώνουμε.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε 8 μέρη που πλάθουμε πρώτα σε μπαλάκια και μετά με τη βοήθεια του πλάστη τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο ένα ένα σε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορούμε. Δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε κι από πάνω όσο την ανοίγουμε με τον πλάστη.
- Με πιατάκι του ελληνικού καφέ κόβουμε 8 δίσκους περίπου από κάθε φύλλο, υπολογίζοντας πως ξανανοίγουμε όση ζύμη περισσεύει.
- Βάζουμε από μια καλή κουταλιά σούπας γέμιση σε κάθε δίσκο, διπλώνουμε να κλείσουν σε μισοφέγγαρα και πατάμε τα πιτάκια περιμετρικά με πιρούνι για να μην φύγει η γέμιση στο τηγάνισμα.
- Τέλος ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε ευρύχωρο τηγάνι και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια στο καυτό λάδι ανά 4 έως 5 το πολύ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές. Δεν βάζουμε περισσότερα στο τηγάνι γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και θα απορροφήσει λάδι η ζύμη.
- Όταν ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και τα σερβίρουμε στο τραπέζι ζεστά.