Άλλη μια τυρόπιτα ψημένη στο τηγάνι. Θυμίζει πίτα για σουβλάκι με γέμιση τυριού. Όμως πρόκειται για τυρόπιτες γεωργιανής καταγωγής που λέγονται χατζαπούρι και είναι ένα εξαιρετικό σνακ για τις μικρές πείνες της ημέρας, για κολατσιό των παιδιών στο σχολείο ή για το γραφείο.Τις είχα πρωτοδοκιμάσει στη Σύρο στο street food, το μαγαζάκι της Φόνης που τις φτιάχνει με πολλές διαφορετικές γεμίσεις και ενθουσιάστηκα μαζί τους. Είπα να προσπαθήσω να τις φτιάξω κι εγώ στο σπίτι, σε μια πιο ελληνική εκδοχή με φέτα και κασέρι. Ε λοιπόν, τα κατάφερα!
Υλικά για 10-12 κομμάτια
για τη ζύμη
- 500γρ. αλεύρι δυνατό + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 220γρ. νερό χλιαρό προς ζεστό
- 200γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 φακελάκι ξερής μαγιάς
για τη γέμιση και το ψήσιμο:
- 2 φλιτζάνια τριμμένη φέτα
- 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι
- βούτυρο λιωμένο για το πλάσιμο και το ψήσιμο
- Για τη ζύμη: Κοσκινίζουμε το περισσότερο αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη κα το νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρις ότου γίνει ομοιογενής κι ελαστική η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Να ξέρετε ότι η ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο. Μετά το φούσκωμα δεν θα κολλάει πια.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα τουλάχιστον να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λιώνουμε το βούτυρο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 85-90γρ. περίπου και βουτυρώνουμε τον πάγκο και τα χέρια μας. Με τη βοήθεια του πλάστη ή με τα χέρια ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε δίσκο.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε από μια γενναία κουταλιά σε κάθε δίσκο ζύμης. Κλείνουμε ενώνοντας και σουρώνοντας την περιφέρεια του δίσκο προς στο κέντρο φτιάχνοντας ένα μικρό πουγκί.
- Ανοίγουμε το κάθε πουγκί με τον πλάστη να γίνει ξανά δίσκος και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο.
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ψήνουμε μία μία τις τυρόπιτες αφού πρώτα τις αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις σερβίρουμε ζεστές, χλιαρές ή και κρύες.