Είτε παστοκύδωνο το πεις, είτε κυδωνόπαστο το ίδιο κάνει. Αυτή η θεσπέσια ζελεδένια λιχουδιά με το ανυπέρβλητο άρωμα του κυδωνιού θα σας ξετρελάνει όπως όλους. Το παστοκύδωνο ήταν για τα περισσότερα νοικοκυριά μια γλυκιά χειμωνιάτικη ρουτίνα που έφτιαχναν μετά το γλυκό κουταλιού κυδώνι και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα. Η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα που θα το φτιάξουμε κι εμείς. Αν το κόψουμε σε φετούλες μπορούμε τώρα τις γιορτές να συνοδεύσουμε με αυτές τα τυριά και τα αλλαντικά μας στο πλατό. Μόνο μερικά καρύδια θα συμπληρώσουμε από δίπλα…
Υλικά
- 4-5 κυδώνια
- 600γρ. ζάχαρη + λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
- 1 βανιλίνη
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- λίγο μπράντι
- ασπρισμένα αμύγδαλα για διακόσμησηΕκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τρίβουμε τη φλούδα τους με πετσέτα να φύγει το χνούδι, αν έχουν. Τα κόβουμε στα 4 και ύστερα σε μικρότερα κομμάτια (8 το κάθε κυδώνι) και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια τους.
- Σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε με ευκολία τη φλούδα και τα κουκούτσια τους και τα ζυγίζουμε. Πρέπει η καθαρή σάρκα να έχει καθαρό βάρος 1.100-1.200γρ.
- Την πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τη ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και τη βανιλίνη και ξεκινάμε να βράζουμε το γλυκό ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ώστε να μην μας κολλήσει.
- Όταν το γλυκό αρχίσει να ξεκολλάει όπως ο χαλβάς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αφαιρούμε την κανέλα και την αρμπαρόριζα και το βγάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα . Το ισιώνουμε από πάνω με την παλάμη μας, αφού τη βουτήξουμε σε λίγο μπράντι.
- Σε αυτό το σημείο το στολίζουμε αν θέλουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα που μπήγουμε στην επιφάνειά του και ύστερα το αφήνουμε να στεγνώσει για μερικές ημέρες πριν το κόψουμε. Από 3-4 έως 7-8 μέρες.
- Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια τα οποία αν θέλουμε κυλάμε σε ζάχαρη και ύστερα τυλίγουμε σε κομμάτια ζελατίνης ή σε σελοφάν. Διατηρείται εκτός ψυγείου για μερικές εβδομάδες.