Απίστευτα φρέσκο και ανάλαφρο, αυτό το μανταρινένιο εκμέκ θα γεμίσει το στόμα σας αρώματα και πραγματικά δεν θα το χορταίνετε.
Το έφτιαξα με καλής ποιότητας κανταΐφι, εξαιρετικό βούτυρο και ζαχαρωμένα καρύδια που έφτιαξα επίσης μόνη μου. Αλλά τίποτα δεν φτάνει το άρωμα αυτού του γλυκού που οφείλεται στα φλούδια από τα μανταρίνια που μου έδωσαν η Ελένη κι ο Κώστας από τη μανταρινιά τους στο Προμύρι Πηλίου. όταν τα καθάριζα για να τα φάω δεν πετούσα τα φλούδια. Τα φυλούσα στο ψυγείο μέσα σε ένα γυάλινο βαζάκι και τα έβρασα με νερό πριν τα πολτοποιήσω. Αφού σας το έχω πει, δεν πετάμε τα φλούδια από τα μανταρίνια γιατί είναι πολύτιμα! Για κοιτάξτε εδώ…
Υλικά για ένα ταψάκι 25Χ35εκ.
Για τη βάση του γλυκού
- 300γρ. κανταΐφι
- 150γρ. βούτυρο Lurpak
- 175γρ. μίγμα από καρύδια και αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για το σιρόπι
- 300γρ. νερό
- 300γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- Τη φλούδα από 1 μανταρίνι
Για την κρέμα και την σαντιγί
- 900ml γάλα αγελαδινό
- 500ml κρέμα γάλακτος (100 για την κρέμα και 400 για την σαντιγί)
- 250γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 50γρ. αλεύρι
- 25γρ. βούτυρο lurpak
- 85γρ. βρασμένες φλούδες μανταρινιών
- 40γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι, μανταρίνι ή άλλο της επιλογής σας.
Για τη διακόσμηση
- ζαχαρωμένα καρύδια
- 2-3 μανταρίνια
Εκτέλεση
- Πρώτα λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι πάνω σε πολύ απαλή φωτιά. Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Στην αρχή ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το σιρόπι σε μπολ για να κρυώσει και στο ίδιο κατσαρολάκι βράζουμε τις φλούδες των μανταρινιών με σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε 1-2 νερά. Στο τέλος θα σουρώσουμε τα μανταρίνια και θα τα πολτοποιήσουμε με 50γρ. από τη ζάχαρη της κρέμας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C και ρίχνουμε το κανταΐφι σε λεκανίτσα. Το αφρατεύουμε αραιώνοντάς το με τα δυο χέρια. Αφαιρούμε τα στερεά του γάλακτος που ανέβηκαν στην επιφάνεια του λιωμένου βούτυρου με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε σε 2-3 δόσεις στο μπολ με το κανταΐφι. Δεν βάζουμε το γάλα που έχει μείνει κάτω κάτω στο λιωμένο βούτυρο. Ξαίνουμε υπομονετικά το κανταΐφι να πάει το βούτυρο παντού.
- Απλώνουμε σε ένα ταψάκι διαστάσεως 25X30εκ. το περισσότερο βουτυρωμένο κανταΐφι. Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και το πασπαλίζουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με 100ml από την κρέμα γάλακτος πάνω σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Χτυπάμε σε μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ μέχρι να αφρατέψουν καλά και ρίχνουμε από πάνω το βραστό γάλα.
- Ομογενοποιούμε κι επιστρέφουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε ζωηρά και διαρκώς με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το πολτοποιημένο μανταρίνι ανακατεύετε ζωηρά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει λεία. Μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ κι αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπάζοντάς τη με πλαστική μεμβράνη.
- Ξεφουρνίζουμε το κανταΐφι και μετά από 2-3 λεπτά το σιροπιάζουμε ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά για να πάει παντού.
- Τέλος χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί μαζί τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Προσθέτουμε το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί και να στέκεται καλά. Τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
- Αφού κρυώσει το κανταΐφι στρώνουμε πάνω του ομοιόμορφα την κρέμα και από πάνω το στολίζουμε με την σαντιγί. Διακοσμούμε με κομμάτια μανταρίνι και ζαχαρωμένα καρύδια κι αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σερβίρουμε.