Παραδοσιακά γιορτινά γλυκά της Χίου τα μασουράκια φτιάχνονται με βάση υποβρύχιο μαστίχας και ασπρισμένα αμύγδαλα. Αυτή η γέμιση τυλίγεται ρολό μέσα σε λεπτά φύλλα κρούστας καλά βουτυρωμένα που ψήνονται και μετά αρωματίζονται με ανθόνερο. Στο τέλος πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη.
Μοιάζουν πολύ με τα συριανά μαστιχάκια, τα οποία είναι μάλλον παραλλαγή της χιώτικης συνταγής που έφεραν στο νησί οι Χιώτες μαζί με την τέχνη του λουκουμιού που έκανε ξακουστή τη Σύρο.
Φωτογραφία: Νίκος Πάππας
Υλικά για 36-42 κομμάτια περίπου
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας (12-14 κομμάτια)
- 400γρ. γλυκό μαστίχα
- 400γρ. αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη
- 1 ασπράδι αβγό
- 2-3 δάκρυα μαστίχας
- Λίγο αλάτι
- 1 κουτ. σούπας πολτό από φλούδα χιώτικου μανταρινιού* (προαιρετικά)
- 200γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- Λίγο ανθόνερο
- 200γρ. άχνη ζάχαρη (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το υποβρύχιο σε μεταλλικό μπολ και το στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό. Το αφήνουμε να λιώσει στο μπεν μαρί και περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του, αλλά να παραμείνει ρευστό.
- Στο μεταξύ κοπανάμε στο γουδί τη μαστίχα με λίγο αλάτι και μια κουταλιά ζάχαρη να γίνει σκόνη και το ρίχνουμε στο λιωμένο υποβρύχιο.
- Περνάμε από το μούλτι τα αμύγδαλα σε 2-3 δόσεις να γίνουν σκόνη και τη ρίχνουμε κι αυτή στο μπολ με το υποβρύχιο και ανακατεύουμε
- Χτυπάμε το ασπράδι σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με το αλάτι και την αναμειγνύουμε στο μίγμα με το υποβρύχιο να αφρατέψει. Το αφήνουμε στην άκρη να σταθεροποιηθεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο Ανοίγουμε το φύλλο και αφού το τοποθετήσουμε με τη μεγάλη του πλευρά κάθετα μπροστά μας, το κόβουμε σε τρεις λωρίδες.
- Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε την κάθε λωρίδα φύλλου με το λιωμένο βούτυρο, τοποθετούμε στο κάτω μέρος της μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό.
- Αραδιάζουμε τα μασουράκια σε ταψί στρωμένα με λαδόκολλα, βουτυρώνουμε ξανά από πάνω και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20’.
- Μόλις βγάλουμε τα μασουράκια από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε πρώτα με ανθόνερο που έχουμε βάλει σε βαποριζατέρ και μετά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που ρίχνουμε από σουρωτήρι.
Το καλό γλυκό αξίζει lurpak
- Για να φτιάξεις το δικό σου πολτό μανταρινιού, όποτε τρως μανταρίνια χιώτικα (κατά προτίμηση) μην πετάς τις φλούδες τους. Μαζεψέ τες στο ψυγείο και βράστες κάποια στιγμή αλλάζοντας το νερό μια φορά. Όταν μαλακώσουν τις στραγγίζεις, τις πολτοποιείς στο μούλτι και μοιράζεις τον πολτό σε θήκες για παγάκια. Κράτησέ τον στην κατάψυξη και όποτε τον χρειάζεσαι ξεπάγωνε και ρίχνε από ένα παγάκι πολτό μανταρινιού σε κέικ, κουλούρια και όπου αλλού θέλεις να δώσεις άρωμα Χίου.