Η μαρμελάδα των λωτοφάγων, μια αλλιώτικη μαρμελάδα εποχής δηλαδή, με υπέροχο χρώμα και άρωμα, παράξενη γεύση όμως, που στο τέλος σου αφήνει μια ελαφριά στυφάδα στη γλώσσα που θα λατρέψεις ή θα μισήσεις για πάντα.
Το σχήμα και το χρώμα των λοτών με γοήτευε πάντα. Ποτέ δεν ήταν βέβαια το αγαπημένο μου φρούτο ούτε θα γίνει. Η αλήθεια είναι πως για να απολαύσεις το λωτό πρέπει να τον πετύχεις ώριμο, αλλά όχι παραγινωμένο. Να τον νιώσεις σα βούτυρο στο στόμα, αλλά όχι λιωμένο. Βγάζει μια απόκοσμη γλύκα κι άρωμα λεπτό παραδεισένιο αυτό το φρούτο. Αυτό που λέμε σήμερα λωτό, δεν φαντάζομαι να έχει και πολύ σχέση με τους λωτούς που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα στο νησί των Λωτοφάγων και ξέχασαν ποιοι ήταν, πού πήγαιναν, τους συντρόφους τους και την γλυκιά Ιθάκη. Σηκωτούς τους είχε φέρει πίσω στο καράβι ο Οδυσσέας μας πληροφορεί ο Όμηρος.
Τους συγκεκριμένους λωτούς τους βρήκα στο μανάβικο της γειτονιάς μου και τους ζήλεψα. Από μακριά μου φάνηκαν σαν πορτοκαλί ντομάτες στημένες στη σειρά μέσα στο καφάσι τους. Μόλις πλησίασα πιο κοντά κατάλαβα αμέσως τι ήταν, αλλά μόλις τους έπιασα στο χέρι κι ένιωσα την στιλπνή τους φλούδα και τη βουτυράτη σάρκα, τους έβαλα αμέσως στη σακούλα. Η μισή χαρά μου χάθηκε μόλις συνειδητοποίησα πως δεν ήταν ελληνικοί, αλλά Ισπανίας. Ντράπηκα να τους αφήσω πίσω κι αποφάσισα αμέσως πως θα τους έκανα μαρμελάδα. Να σας εξομολογηθώ πως στην αρχή έβαλα στη μαρμελάδα μόνο λωτούς και πορτοκάλι, αλλά στην πορεία συνειδητοποίησα πόσο στυφή θα μου έβγαινε και της πρόσθεσα τα αχλαδόμηλα και το λεμόνι. Ευτυχώς! Εσείς να βάλετε τα μήλα από την αρχή. Της στρογγυλεύουν τη γεύση και μετριάζουν τη στυφάδα. Εμένα μου άρεσε, χωρίς να πω πως με ξετρέλανε. Είναι πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα, προτείνω να τη δοκιμάσετε και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, αλλιώς θα μείνετε για πάντα με την απορία αν κάνουν τελικά καλή μαρμελάδα οι λωτοί…
Υλικά για 2 βάζα των 450γρ.
- 800γρ. λωτοί καθαρισμένοι (καθαρό βάρος)
- 200γρ. μήλα ή αχλαδόμηλα καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
- Ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 600γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε όσο το δυνατό πιο όμοιου μεγέθους κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε από πάνω τη ζάχαρη, τα ξύσματα και τους χυμούς των εσπεριδοειδών.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, τόσο όσο να υπάρχει ένας ήρεμος βρασμός.
- Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του γλυκού, ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα μην τυχόν και πιάσει η μαρμελάδα και βράζουμε μέχρι να μελώσουν τα φρούτα μας και να μείνουν με λίγο σιρόπι.
- Με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Βιδώνουμε τα καπάκια τους και αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα αφήνουμε στον πάγκο μας σε αυτή τη στάση μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.