Μαρμελάδα και ζελέ κυδώνι για να τις αλείψετε στο ψωμί, να τις προσθέσετε σε τάρτες, κρέμες, τσιζκέικ ή στο γιαούρτι σας. Το κυδώνι κατά τη γνώμη μου είναι ένα φρούτο με μοναδικό, εντελώς ξεχωριστό άρωμα, η μαγεία του οποίου σου αποκαλύπτεται σιγά σιγά καθώς βράζεται μαζί με ένα καινούριο κοκκινοκεραμιδί χρώμα που κι αυτό θέλει το χρόνο του μέχρι να σου φανερωθεί. Και τι δεν μπορείς να φτιάξεις με κυδώνι. Γλυκό κουταλιού, κυδώνια ψητά και ποσέ, τάρτες, κέικ και τόσα άλλα. Αυτή τη φορά στην προσπάθειά μου να φυλακίσω το χρώμα και το άρωμα των κυδωνιών μέσα σε ένα φυσικό ζελέ που με ένα μαγικό τρόπο σου εξασφαλίζουν τα κουκούτσια και η φλούδα τους, έφτιαξα και μια ελαφριά μαρμελάδα από τη βρασμένη σάρκα τους. Ένα κατακόκκινο ρόδι θα βοηθήσει το χρώμα να γίνει ακόμη πιο ζωηρό το χρώμα τόσο του ζελέ όσο και της μαρμελάδας. Συνταγή μία, με δύο όμως παρασκευές και εξηγώ αμέσως τι εννοώ…
Υλικά για 3 βαζάκια των 100ml ζελέ και 3 βαζάκια των 400ml μαρμελάδα
- 4-5 κυδώνια (1300γρ. περίπου)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ρόδι με κατακόκκινα σποράκια
- 4 φύλλα αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
- Πλένετε πολύ καλά τα κυδώνια και τα κόβετε στα 4 αρχικά και στα 8 στη συνέχεια. Ρίχνετε τα κομμάτια ως έχουν σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα και τα σκεπάζετε με νερό, θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 λίτρα.
- Βάζετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφού πάρει βράση το περιεχόμενο, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 30-35 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν τα κυδώνια.
- Βγάζετε τα κυδώνια με τρυπητή κουτάλα μέσα σε σουρωτήρι, το οποίο προσαρμόζετε πάνω από την κατσαρόλα και τα αφήνετε όλο το βράδυ έτσι ώστε να στραγγίσουν μέσα στην κατσαρόλα με το ζουμί των κυδωνιών τα όποια υγρά βγάλουν.
- Την άλλη μέρα καθαρίζετε τα κυδώνια από φλούδια και κουκούτσια. Ρίχνετε τη σάρκα των κυδωνιών σε καθαρή κατσαρόλα και επιστρέφετε πάλι κουκούτσια και φλούδια στην κατσαρόλα με το ζουμί των κυδωνιών.
- Ρίχνετε σε κάθε κατσαρόλα από 500γρ. ζάχαρη, σπόρια από μισό ρόδι και από 2 φύλλα αρμπαρόριζας. Συμπληρώνετε στη σάρκα των κυδωνιών 2 κουτάλες της σούπας ζουμί. Βάζετε να πάρουν βράση τα κυδώνια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Όταν δέσει αφαιρείτε την αρμπαρόριζα και τη μοιράζετε σε βάζα. Αν τη θέλετε εντελώς λεία την πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ πιο πριν.
- Παράλληλα βάζετε και την κατσαρόλα με το ζουμί των κυδωνιών στη φωτιά. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα. Σουρώνετε, ανακατεύετε καλά και μοιράζετε το ζελέ σε βαζάκια.