Ένα αφράτο και ανάλαφρο κέικ χωρίς αλεύρι, με ελάχιστη ζάχαρη και χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία. Παίρνει τη γλύκα του από τη λιγοστή καστανή ζάχαρη, τα φρούτα και τις σταφίδες κι έχει υπέροχο άρωμα και υφή. Μια γλυκιά λιχουδιά με λιγοστές θερμίδες που θα απολαύσετε χωρίς τύψεις.
Υλικά:
- 6 ασπράδια αβγών
- 2 κρόκους αβγών
- 100γρ. καστανή ζάχαρη
- 150γρ. νιφάδες βρώμης
- 50γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 100γρ. χοντροτριμμένα αμύγδαλα
- 220γρ. μήλα καθαρισμένα σε κομμάτια
- 130γρ. μπανάνα καθαρισμένη σε κομμάτια
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα ή μίγμα ζεστών μπαχαρικών της επιλογής σας
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 100γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά) για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα μήλα και την μπανάνα.
- Αναμιγνύουμε τη βρώμη με τα κοπανισμένα αμύγδαλα, τις σταφίδες, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη κι εξακολουθούμε να χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν για τα καλά.
- Προσθέτουμε τον πολτό των φρούτων στο μείγμα της βρώμης κι ανακατεύουμε. Τελευταία ενσωματώνουμε τη μαρέγκα.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα σε φόρμα με τρύπα στη μέση ή ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ λίγα λεπτά αφού το βγάλουμε από το φούρνο σε πιατέλα. Όταν κρυώσει εντελώς το περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα της επιλογής μας δημιουργώντας ζικ ζακ.