Είναι το τέλειο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας για μικρούς και μεγάλους, για το σπίτι, το γραφείο ή το σχολείο. Λίγο διαφορετικές από τις τραγανές γλυκές μπάρες ή τις soft που έχουμε στο μυαλό μας. Αυτές οι μπάρες είναι ζουμερές και νόστιμες, αλμυρές και πολύ αρωματικές σαν μαλακά αλμυρά μπισκότα.
H Σίση μου επέμενε από καιρό πως πρέπει να δοκιμάσω να φτιάξω αλμυρές μπάρες κι έκανα πως δεν την άκουγα. Εχτές που μου το ξαναείπε, θυμήθηκα τα ασπράδια, τη φέτα και το γιαούρτι στο ψυγείο, αλλά και όλα εκείνα τα ξηροκάρπια και τα δημητριακά στο ντουλάπι. Το μόνο που έλειπε ήταν τα καρότα αλλά πήγε και τα έφερε σε χρόνο dt. Ανασκουμπωθήκαμε, προσθέσαμε, αφαιρέσαμε τις φτιάξαμε στα κουτουρού ζυγίζοντας φυσικά ό,τι υλικά προσθέταμε. Εγώ τις βάφτισα μεσογειακές γιατί τους έβαλα βιολογικές ελιές του φίλου μου του Κώστα Αγριγιάννη που φέτος έβγαλε ένα μαγικό βιολογικό ελαιόλαδο, φουρνιστές ντομάτες που είχα φτιάξει με τα χεράκια μου, ρίγανη αλάτι, πιπέρι και καυτερή πάπρικα. Όμως η φίλη μου η Μαρία μου επισήμανε πως είναι και gluten free. Σε κάθε περίπτωση έγιναν θεϊκές και σας προτείνω να τις δοκιμάσετε, έστω στη μισή δόση γιατί η δική μου έγινε ένα κανονικότατο ταψί.
Υλικά για 28 κομμάτια περίπου
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 5 ασπράδια αβγών
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 60γρ. καρύδια
- 60γρ. στραγάλια αφράτα
- 60γρ. φιστίκια αράπικα
- 120γρ. μούσλι βρώμης (εγώ χρησιμοποίησα 3 δημητριακών)
- 100γρ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου
- 150γρ. κατσικίσια φέτα τριμμένη με το χέρι
- 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
- 20 ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
- 10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 25γρ. κουκουναρόσπορους
- 60γρ. ηλιόσπορους
- 60γρ. σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Ετοιμάζουμε τα υλικά μας και τα ζυγίζουμε.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα ασπράδια των αβγών με το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε λίγο στο μούλτι τα καρύδια μαζί με τα στραγάλια και τα φιστίκια. Το ρίχνουμε σε ξεχωριστό μεγαλύτερο μπολ και προσθέτουμε το μούσλι, τις νιφάδες, τις ψιλοκομμένες ελιές και λιαστές ντομάτες, τη φέτα, το καρότο, τους ηλιόσπορους, τους κουκουναρόσπορους, το μισό σουσάμι, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη σπάτουλα να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί και να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
- Το αδειάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Βρέχουμε το χέρι σας κάτω από τη βρύση και ισιώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένη παλάμη.
- Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο τραβάμε το ψημένο μείγμα από το ταψί μαζί με το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά παίρνουμε ένα μαχαίρι και το κόβουμε μακρόστενα 28 κομμάτια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως οι μπάρες και τις διατηρούμε σε πλαστικό μπολ σκεπασμένες.