Βαθιά και πλούσια γεύση σε αυτή την νηστίσιμη πίτα που μοσχοβολάει κανέλα και σταφύλι χωρίς να είναι ιδιαίτερα γλυκιά. Οι vegan φίλοι σας θα την εκτιμήσουν ιδιαιτέρως!
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 28-30εκ.
- 175γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 125γρ. πετιμέζι
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
- Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
- 440γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κοφτή σόδα
- 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 125γρ. σταφίδα κορινθιακή
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1 κουτ. σούπας κανέλας γεμάτη
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- Άχνη ζάχαρη, σταφίδες και κανέλα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Μέσα σε μια λεκανίτσα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε καλά με σύρμα.
- Διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ γιατί θα φουσκώσει και θα χυθεί και τα ανακατεύετε όλα μαζί στη λεκανίτσα.
- Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με τις σταφίδες, τη βανιλίνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτετε σταδιακά το μίγμα των στερεών στο μίγμα των υγρών ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα και το αδειάζετε σε λαδωμένο ταψί (εγώ το έντυσα πρώτα με χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να μπορέσω μετά να την μεταφέρω με ευκολία σε πιατέλα).
- Ισιώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας με την ξύλινη κουτάλα, βρέχετε τα χέρια και την λειαίνετε. Την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Τσεκάρετε αν είναι έτοιμη μπήγοντας στο κέντρο της πίτας τη μύτη του μαχαιριού.
- Όταν είναι έτοιμη η πίτα, τη βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. Αν χρησιμοποιήσατε χαρτί ψησίματος τη μεταφέρετε μαζί με το χαρτί σε πιατέλα και όταν κρυώσει εντελώς το αφαιρείτε προσεκτικά ή το κόβετε περιμετρικά με ψαλίδι.
- Όταν κρυώσει εντελώς η πίτα τη διακοσμείτε με άχνη ζάχαρη που ρίχνετε από σουρωτήρι τσαγιού, λίγη κανέλα και μερικές σταφίδες.