Στην όψη θυμίζουν φασολάδα με ξερά φασόλια, όμως πρόκειται για σούπερ νόστιμα φρέσκα φασόλια μαγειρεμένα γιαχνί και όχι σούπα, μαζί με μπόλικο κρεμμύδι, λίγη πιπεριά, καρότα, ντομάτα και κουρκουμά.
Ήξερα τις χάντρες τα φασόλια με τα κόκκινα νεύρα, όχι όμως και τα ροδινά. Τα δοκίμασα πρόσφατα, στο Δερβένι Κορινθίας, μαγειρεμένα από την Κική, μια καινούρια καλονοικοκυρά φιλενάδα, και το “ενθουσιάστηκα” είναι λίγο μπρος σε αυτό το υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό που γεύτηκα. Τσουπωτά και λεπτόφλουδα με βελούδινη υφή και μεστή, ελαφρώς γλυκιά γεύση, είναι το κάτι άλλο. Στην Κορινθία αυτή την εποχή οι νοικοκυρές τα αγοράζουν με τα κιλά, κι αφού τα ξεσπυρίσουν τα χωρίζουν σε σακουλάκια των 500γρ. ή του κιλού και τα διατηρούν στην κατάψυξη για να τα μαγειρεύουν όλο το χρόνο. Τώρα που τα δοκίμασα κατανοώ την αδυναμία που τους έχουν, όχι όμως και το λόγο που τα λένε έτσι. Πρόκειται για τα γνωστά μας τσαουλιά τα οποία δεν μαζεύουν όσο είναι τρυφερά και πράσινα, αλλά τα αφήνουν στη φασολιά να μεστώσουν μέχρι να γίνει το περικάρπιό τους λευκό και να φουσκώσει ο καρπός. Το καθάρισμά τους είναι πολύ εύκολη υπόθεση, αν και λίγο χρόνο τον θέλουν. Είναι σκέτη διασκέδαση όμως, δεν θα σας κουράσει καθόλου. Σε κάθε περίπτωση είναι υπέροχα αυτά τα φασόλια. Αν τα βρείτε στο δρόμο σας μην τα προσπεράσετε και θα με θυμηθείτε.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 κιλό καρπό από φασόλια ροδινά (καθαρό βάρος φασολιού)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο
- 2 μέτρια καρότα ή 1 μεγαλύτερο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
- 2 τομάτες φρέσκιες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
- 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα φασόλια από το περικάρπιο κρατώντας μόνο τον καρπό. Θέλουμε να είναι περίπου 1 κιλό. Πλένουμε τα φασόλια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Τη γεμίζουμε με νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζει και να τα ξεπερνάει 3 δάχτυλα περίπου.
- Αφήνουμε να βράσουν με ανοιχτή την κατσαρόλα χωρίς καπάκι γιατί φουσκώνουν πολύ. Όταν το νερό πάρει βράση δημιουργείται αφρός. Τον παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τον πετάμε.
- Ξεχωριστά σοτάρουμε σε τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, την πιπεριά, το καρότο και το κολοκύθι. Μετά από λίγο ρίχνουμε τη σύβραση στα φασόλια, προσθέτουμε τον κουρκουμά, τη φρέσκια ντομάτα, τη ζάχαρη κι ανάλογο αλατοπίπερο.
- Βράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να χυλώσει η σάλτσα τους. Αν δούμε ότι το νερό λιγοστεύει πολύ, τότε προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα για να μην σταματήσουμε το βρασμό του φαγητού.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε το φαγητό εκτός φωτιάς να γίνει χλιαρό πριν σερβίρουμε σε πιάτα.