Ποιος μπορεί αλήθεια να αντισταθεί σε ένα πιάτο με φρεσκοφουρνισμένα κριτσίνια. Τα συγκεκριμένα τα ζύμωσα με αληθινό βούτυρο, κουρκουμά, λίγο πικάντικο τυρί και καρύδια. Τίποτα καλύτερο δίπλα από ένα ποτήρι δροσερό κρασί παρέα με τυρί, λίγα καρύδια, ξηρά φρούτα ή έστω λίγο καρπούζι δροσερό δροσερό από το ψυγείο.
Υλικά για 40 κομμάτια περίπου
- 500γρ. αλεύρι μαλακό
- 200γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια
- 50γρ. γιαούρτι
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καυτερή αν προτιμάτε
- 1 αβγό
- 1 σφηνάκι κρασί λευκό
- ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 100γρ. σκληρό τυρί Δανίας arla τριμμένο
- 75 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε το αλεύρι με τον κουρκουμά και την πάπρικα μέσα σε λεκανίτσα. Προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και τα κυβάκια του βούτυρου.
- Με τις άκρες των δαχτύλων ξεκινάτε και τρίβετε το βούτυρο με το αλεύρι για να δημιουργήσετε ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτετε το αβγό, τη σόδα διαλυμένη στο κρασί και το τριμμένο τυρί και ζυμώνετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δημιουργήσετε μια ομοιογενή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα. Προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα καρύδια και ζυμώνετε λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος. Πλάθετε με τη κορδόνια μήκους 10-15εκ. και τα αραδιάζετε στο ταψί αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσουν τα κριτσίνια τα μεταφέρετε σε σκεύος φύλαξης ή τα σερβίρετε αμέσως.