Η σχέση μου με τις μελιτζάνες είναι πιο ζεστή κι απ’ τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Στις αργείτικες όμως έχω λατρεία. Ίσως γιατί με αυτές γίνεται το αγαπημένο μου ιμάμ. Αλλά και με κατσικάκι τις προτιμώ γιατί μαζί κάνουν τo τέλειο δίδυμο. Φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες, λιαστό κρασί, λίγο μέλι, μαϊντανός, κανέλα και δυόσμος ολοκληρώνουν γευστικά και αρωματικά αυτό το θεσπέσιο πιάτο. Κι ας μην είναι φωτογενές…
Υλικά για 5 άτομα
- 1.750 κιλό κατσικάκι μπροστινό (χεράκι με παϊδάκια), σε μερίδες
- 1.200γρ. μελιτζάνες τσακώνικες μικρές και όμοιου μεγέθους
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες λεπτές
- 1 ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί (μαυροδάφνη, σαμιώτικο, λιαστό)
- 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 χούφτα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από το κοτσάνι τους και τις κόβετε σε 3 χοντρά κομμάτια την καθεμία. Τις αλατίζετε καλά και τις αφήνετε σε κρύο νερό για 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απαλά από όλες τις πλευρές.
- Βγάζετε το κρέας στην άκρη και προσθέτετε μέσα στο ίδιο λάδι τα τριμμένα κρεμμύδια, το ξύλο της κανέλας και το σκόρδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Ξαναβάζετε το φαγητό στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
- Σβήνετε με το κρασί το κρέας και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, χαμηλώνετε τη φωτιά σκεπάζετε με καπάκι και σιγοβράζετε.
- Στραγγίζετε και τις μελιτζάνες από το νερό στύβοντάς τες με το χέρι για να μην κρατήσουν νερό.
- Χωρίς να τις αλευρώσετε τις τηγανίζετε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχετε προηγουμένως ζεστάνει καλά σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα από όλες τις πλευρές. Όταν τελειώσετε, περιχύνετε τις μελιτζάνες με το μέλι και τις αφήνετε στην άκρη μαζί με το τηγάνι .
- Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες στο κρέας, προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνετε και εξακολουθείτε να βράζετε το κατσικάκι μέσα στη σάλτσα για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Τότε ρίχνετε μέσα στο φαγητό και τις τηγανισμένες μελιτζάνες. Κουνάτε την κατσαρόλα να μοιραστούν όμορφα μέσα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά ακόμα με ανοιχτό το καπάκι σε δυνατή φωτιά και μέχρι η σάλτσα να πήξει καλά και να δέσουν τα υλικά. Στο τέλος πασπαλίζετε με το δυόσμο και το μαϊντανό.
- Σερβίρετε το φαγητό σας ζεστό ή χλιαρό αν προτιμάτε.
Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό 1-2 κουταλιές πελτέ ντομάτας για πιο έντονο χρώμα.