Η συνταγή αυτού του κέικ είναι τόσο απλή και κατανοητή που μπορούν όλοι να τη μάθουν απέξω, φτάνει να ξέρουν να μετράνε από το 1 έως το 4. Αν θέλουμε μάλιστα να του δώσουμε γεύση και άρωμα από βανίλια και σοκολάτα, τότε προσθέτουμε βανιλίνη και κακάο στη ζύμη και το κάνουμε μαρμπρέ που στα γαλλικά σημαίνει μάρμαρο. Έτσι το βάφτισαν οι Γάλλοι γιατί τα σχέδια που δημιουργούνται εσωτερικά στο κέικ από την ανάμειξη του κακάο θυμίζουν μάρμαρο. Σε κάθε περίπτωση αυτό το κλασσικό κέικ είναι το πιο αγαπημένο μικρών και μεγάλων και απορώ πώς δεν το είχα συμπεριλάβει τόσο καιρό εδώ μέσα. Ποτέ όμως δεν είναι αργά…
Υλικά για μια κλασσική φόρμα με τρύπα στη μέση
- 1 φλιτζάνι βούτυρο (250γρ.) lurpak
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη (360γρ.)
- 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (400γρ.)
- 4 αβγά
- 2 βανιλίνες
- 1 πρέζα αλάτι
- 3-4 κουτ. σούπας κακάο (30 – 40γρ.)
- Λίγο νερό
- Άχνη ζάχαρη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ και χτυπάμε με μίξερ χειρός να αφρατέψουν καλά.
- Ρίχνουμε ένα ένα τα αβγά και αφού ενσωματωθούν προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με τις βανιλίνες και το αλάτι.
- Μέσα σε ξεχωριστό μπολ διαλύουμε το κακάο με λίγο νερό ανακατεύοντας με κουτάλι να γίνει σαν πάστα, προσθέτουμε το 1/3 περίπου της ζύμης του κέικ και ανακατεύουμε με το μίξερ να γίνει ομοιογενής.
- Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα ρίχνουμε το 1/3 περίπου της ζύμης του κέικ σε μια στρώση. Ρίχνουμε από πάνω τη ζύμη με το κακάο, ισιώνουμε και συμπληρώνουμε την υπόλοιπη ζύμη.
- Παίρνουμε ένα μαχαίρι και ξεκινάμε να το βυθίζουμε ξανά και ξανά ανά τακτά διαστήματα γύρω γύρω στη ζύμη.
- Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του κέικ.
- Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια.