Ένα εύκολο φαγάκι που φτιάχνω μόνο με τις καλύτερες καλοκαιρινές ντομάτες – αυτές που φτιάχνω και την αγαπημένη μου στραπατσάδα, για να μοσχοβολάει νησί. Το φτιάχνω συνήθως όταν είμαι στη Σύρο και θέλω κάτι εύκολο και γρήγορο, που τρώγεται και κρύο. Κυρίως κρύο δηλαδή…
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωµένο
- 3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες ώριμες
- 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 3-4 κουτ. σούπας δυόσµο ψιλοκοµµένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
- 100γρ. φέτα τρίμμαΕκτέλεση
- Μουλιάζουμε το ρύζι σε κρύο νερό. Στο μεταξύ πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και περνάμε τις ντομάτες από το μούλτι (αφού τις κόψουμε στα 4) ή από τον τρίφτη. Χρειαζόμαστε 2 φλιτζάνια περίπου.
- Στραγγίζουμε το ρύζι και το αφήνουμε μια λίγο κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης. Το αφήνουμε να στραγγίζει και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό στο λάδι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το γυρίζουμε για λίγο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο, τη ζάχαρη, τον περισσότερο δυόσμο, την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και λίγο νερό.
- Αφού πάρει μια δυνατή βράση, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να πιει τα υγρά του το ρύζι και να μαγειρευτεί. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι επιπλέον και ανακατεύουμε πότε πότε.
- Στο τέλος ανακατεύουμε τη φέτα και τον υπόλοιπο δυόσμο. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, χλιαρό ή και κρύο.