Η φάβα είναι αγαπημένο κρύο ορεκτικό, αν και προσωπικά την προτιμώ χλιαρή και σε όποια ταβέρνα ή εστιατόριο βρεθώ θα την παραγγείλω όπως κι αν την συνοδεύουν. Με κρεμμύδι ξερό ή καραμελωμένο, με ντομάτα και κάππαρη, με κάθε τρόπο. Μόνο όταν κάνει παρέα με λάδι τρούφας την αποφεύγω. Η συγκεκριμένη εκδοχή παντρέματος είναι ανάλαφρη, δροσερή κι αγαπημένη. Να τη δοκιμάσετε. Τώρα το καλοκαίρι είναι ακόμη καλύτερη.
Υλικά για 4 άτομα
- ½ κιλό φάβα Φενεού, Σχοινούσας, Σαντορίνης κλπ
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 καρότο
- αλάτι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για το πάντρεμα
- 2 καρότα μέτρια σε κύβους
- 3 κολοκυθάκια σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Τη βάζετε σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε νερό όσο χρειάζεται να τη σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι κομμένο στα 4, το μισό ελαιόλαδο και το καρότο σε χοντρές ροδέλες.
- Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει η φάβα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό όποτε είναι απαραίτητο.
- Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ κι αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει.
- Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε το ξυσμένο κρεμμύδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια μέχρι να γυαλίσουν. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε 5 λεπτά στη φωτιά ανακατεύοντας συχνά και όταν στεγνώσουν από τα υγρά κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σερβίρετε τη φάβα σε πιάτα ή πιατέλα και συμπληρώνετε από πάνω τα κολοκυθάκια και τα καρότα. Προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο ακόμη, πασπαλίζετε με το βασιλικό και σερβίρετε.