Μετά το τιραμισού υπάρχει κι άλλο ένα ιταλικό τυρένιο γλυκάκι που κάνει πάταγο όπου εμφανιστεί και δεν είναι άλλο από το cannolo. Ένα παραδοσιακό γλυκό της Σικελίας που αποτελείται από ένα τραγανό μπισκοτένιο κύλινδρο και γλυκιά γέμιση από ρικότα, κυβάκια από ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών, φιστίκι Αιγίνης, κερασάκια γλασέ και διάφορα αρώματα. Τα cannoli οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους το οποίο προέρχεται από τη λέξη canulla -στα ιταλικά σημαίνει μικρός σωλήνας. Αν εξαιρέσεις τη φασαρία της προετοιμασίας των μπισκοτοκυλίνδρων, κατά τα άλλα είναι μια εύκολη συνταγή. Για να φτιάξετε τα cannoli πάντως θα χρειαστεί να προμηθευτείτε από εξειδικευμένο κατάστημα τους ειδικούς μεταλλικούς σωλήνες πάνω στους οποίους θα τυλίξετε τη ζύμη και θα την τηγανίσετε μαζί τους.
Η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Αντί για ρικότα χρησιμοποίησα φρέσκο τυρί κρέμα που δίνει ακόμη πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Μπορείτε να το φτιάξετε και σε μικρότερο μέγεθος ή σε μεγαλύτερο. Το πιο σημαντικό είναι πώς θα τα απολαύσετε. Μαζί με έναν εσπρέσο ή σαν επιδόρπιο είναι η καλύτερη ευκαιρία!
Υλικά για τη ζύμη:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300γρ.)
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμιαίο (προαιρετικά)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζ. τσαγιού κρασί Marsala (γλυκό σισιλιάνικο κρασί) ή σαμιώτικο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 1 κρόκος αβγού
- λίγο νερό από τη βρύση (αν χρειαστεί)
για το τηγάνισμα
- άφθονο ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
- 500γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- ½ φλιτζάνι άχνη ζάχαρη (100γρ.)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας σταγόνες σοκολάτας
- 2 κουτ. σούπας κόντιτα
- 2 κουτ. σούπας ψίχα από φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα + λίγο επιπλέον για τη διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης (αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, σόδα, κανέλα, καφέ, ξύσμα από λεμόνι, κρασί) εκτός από το βούτυρο και το νερό και ανακατεύετε καλά με γάντζο να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτετε τότε το λιωμένο βούτυρο και νερό αν είναι απαραίτητο. Πρέπει στο τέλος η ζύμη να γίνει σφιχτή και λεία. Τη βγάζετε στον πάγκο και τη δουλεύετε για λίγο να γίνει ελαστική. Ύστερα την τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Την μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε κι αυτή στο ψυγείο.
- Χωρίζετε τη ζύμη στα τέταρτα και την ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας σε φύλλο λεπτό. Με κουπ πατ διαμ. 10εκ. την κόβετε σε δίσκους ή τετράγωνα μαντήλια με πλευρά 10εκ. επίσης
- Βάζετε μπόλικο ηλιέλαιο σε ευρύχωρο τηγάνι, να είναι τουλάχιστον 2 ½ δάχτυλα η στάθμη. Παίρνετε έναν ένα τους δίσκους ή τα μαντήλια και τα τυλίγετε στις ειδικές ράβδους. Αν επιλέξετε μαντηλάκια θα τα τυλίγετε λοξά, ενώνοντας τις δυο μύτες στο τέλος. Βάζετε στην άκρη λίγο νερό και τα κλείνετε.
- Ρίχνετε τις ράβδους ανά δύο στο καυτό λάδι και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά από όλες τις πλευρές. Προσοχή, αν δεν τηγανιστούν πολύ καλά τα κανόλι δεν θα ξεκολλάνε από τις ράβδους και θα παιδευτείτε ή θα τα σπάσετε στο τέλος.
- Τα βγάζετε τσιμπίδα πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και αφαιρείτε τις ράβδους μετά από λίγο, όταν θα κρυώσουν. Συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Αφού κρυώσουν τα κανόλι τα αφήνετε στην άκρη.
- Γεμίζετε μόνο όσα θέλετε να σερβίρετε κάθε φορά και το κάνετε βάζοντας κρέμα με τη σακούλα ζαχαροπλαστικής και από τις δύο πλευρές. Διακοσμείτε τις δυο άκρες των κανόλι που εξέχει η κρέμα με τριμμένο φιστίκι ή τσιπς σοκολάτας και σερβίρετε αμέσως.