Είναι τόσο πλούσια σε γεύση που θα μπορούσαν να γίνουν και τα ψωμάκια που θα σερβίρατε μαζί με ένα μπέργκερ κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Μπορούν κάλλιστα να συνοδεύσουν το φαγητό σας ή ένα ποτήρι κρασί μαζί με λίγο τυρί. Ακόμη και σκέτα πάντως, αλειμμένα με λίγο αληθινό βούτυρο είναι σκέτη απόλαυση.
Υλικά για 9 τεμάχια:
- 500γρ. αλεύρι δυνατό ή ειδικό για πίτσα
- 25γρ. μαγιά φρέσκια
- 50γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- 160γρ. νερό χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κουρκουμά
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 100γρ. Arla σκληρό τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Βάζετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τον κουρκουμά, το αλάτι και προσαρμόζετε τον γάντζο. Τρίβετε τη μαγιά με τα δάχτυλα και προσθέτετε τη ζάχαρη, το τριμμένο καρότο και το τριμμένο τυρί. Προσθέτετε το χλιαρό νερό και το λιωμένο βούτυρο και χτυπάτε στη μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον γάντζο μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη σας και να μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο.
- Την βγάζετε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη δουλεύετε για λίγο με το χέρι να γίνει ελαστική. Τη χωρίζετε σε 9 ίσα μέρη τα οποία πλάθετε σε μπαλίτσες και αραδιάζετε σε ταψί αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Αφήνετε να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν σχεδόν τον όγκο τους σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και όταν πιάσει θερμοκρασία φουρνίζετε τα ψωμάκια αφού πρώτα τα ψεκάσετε με λίγο νερό.
- Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ψωμάκια σας. Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα.