Παραδοσιακά φτιάχνεται στην Ήπειρο και έχει πολλές ονομασίες: ζυμαρόπιτα, αλευρόπιτα, ζαρκόπιτα. Είναι η πιο εύκολη πίτα του κόσμου, ακόμα πιο εύκολη κι από την πατσαβουρόπιτα. Τα υλικά της λιγοστά, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι. Αλεύρι, φέτα, γάλα, αβγά, βούτυρο.
Τα ανακατεύεις όλα μαζί να γίνουν ένας χυλός, τα απλώνεις σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνεις την πίτα σου μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά. Αυτή είναι η πιο απλοϊκή εκδοχή της κι επιδέχεται πολλές προσθήκες. Μπορείτε να την εμπλουτίσετε με ό,τι αγαπάτε. Από κρεμμύδι και κρεμμυδάκι φρέσκο, φρέσκα ή ξερά αρωματικά, χόρτα, αλλαντικά, λιαστές ντομάτες.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 32εκ. περίπου
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια γάλα ή 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια φέτα πικάντικη ή κατσικίσιο τυρί τριμμένο με τα δάχτυλα
- 125γρ. βούτυρο λιωμένο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C, βουτυρώνετε καλά και αλευρώνετε ένα ταψί διαμ. 30-32εκ. περίπου. Λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγετε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα τα αβγά, το γάλα, το νερό και το υπόλοιπο βούτυρο. Με μια ξύλινη κουτάλα αρχίζετε να ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό.
- Τον αδειάζετε ομοιόμορφα στο ταψί σε μια λεπτή στρώση που δεν θα ξεπερνά σε πάχος το ένα δάχτυλο. Πασπαλίζετε από πάνω τη φέτα όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή σαν πίτσα και καλοψημένη, σχεδόν τραγανή.
- Βγάζετε την πίτα από το φούρνο και αφού κρυώσει λίγο την κόβετε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρετε.