Ένα ξεχωριστό κέρασμα με έμπνευση από το συριανό λουκούμι και τον έρωτά του για το μπισκότο που το ρόλο του εδώ παίζει μια βουτυρένια τριφτή ζύμη τάρτας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έβαλα ανάμεσά τους αφράτη κρέμα για να τα χωρίσω, αλλά αυτή τα έφερε ακόμα πιο κοντά. Το λουκούμι έλιωσε και αγκάλιασε και κρέμα και μπισκότο.
Υλικά για 6 ταρταλέτες:
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο από το ψυγείο σε κυβάκια
- 100γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 375γρ. γάλα
- 1 αβγό + 1 κρόκο
- 40γρ. κορν φλάουρ
- 60γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
Για την επικάλυψη λουκουμιού
- 125γρ. λουκούμι συριανό με γεύση τριαντάφυλλο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι να πάρει βράση. Με τον αβδοδάρτη χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ το αβγό με τον κρόκο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ να ασπρίσει και να φουσκώσει.
- Ρίχνουμε το γάλα μόλις πάρει βράση στο μίγμα των αβγών, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν κι επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και χωρίς να σταματήσουμε καθόλου ανακατεύουμε ζωηρά με μαρίζ μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε το ροδόνερο και το βούτυρο. Περνάμε την κρέμα από σήτα για τυχόν γρομπαλάκια και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι και τη ζάχαρη να γίνουν ένα μίγμα σαν άμμος βρεγμένη. Προσθέτουμε το αβγό και ομογενοποιούμε τη ζύμη χωρίς να την παραζυμώσουμε. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και βγάζουμε τη ζύμη από το φούρνο. Τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη που πλάθουμε σε μπαλίτσες και ντύνουμε με αυτές τις ταρτιέρες μας πιέζοντας τη με τα δάχτυλα να ανοίξει καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά ως επάνω. Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, ίσα να πάρει η ζύμη ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν οι τάρτες.
- Για να φτιάξουμε την επικάλυψη ψιλοκόβουμε το λουκούμι και το βάζουμε μαζί με λίγο νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συχνά με αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει.
- Μοιράζουμε την κρέμα στις τάρτες και σκεπάζουμε με λιωμένο λουκούμι. Αφήνουμε τις τάρτες στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.